IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно във Великобритания отчита спад от 0,6% през декември

Цифрите подкрепят спекулациите, че бордът на Английската централна банка ще намали лихвите през този месец за първи път след референдума за Brexit

13:31 | 17.01.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Потребителите във Великобритания са останали далеч от магазините по време на ключовия за търговията на дребно коледен период въпреки големите намаление и понижената несигурност около Brexit, информира Bloomberg.

Обемът на стоките, продадени в магазините и онлайн, е намалял с 0,6% през декември, точно обратно на очакванията за 0,6-процентово увеличение. Без да се отчитат продажбите на автомобилно гориво, спадът на показателя възлиза на 0,8%. Вб_я Вб_я

Цифрите, които включват постъпленията и от Черния петък и Кибер понеделникa, подкрепят спекулациите, че бордът на Английската централна банка ще намали лихвите през този месец за първи път след референдума за Brexit.

Данните за слабия растеж и инфлация от тази седмица добавиха към тези очаквания, породени от коментари на гуверньора на банката Марк Карни и други членове на институцията.

Продажбите на дребно са спадали или са били в застой през всеки от последните пет месеца, бележейки най-дългия си период без растеж, съобщиха в петък от Националната статистическа служба.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. показателят е отчел спад от 1% - най-голям от началото на 2017 г. насам.

През декември продажбите на нехранителни стоки са намалели с 0,9%, а продажбите на храни са спаднали с 1,3%. Така търговията с хранителни стоки отчита най-големия си спад от декември 2016 г. насам.

През последното тримесечие продажбите на облекло и обувки са спаднали с 2,3%, а търговията на дребно извън магазините е намаляла с 3,2%.

Проучването е направено в периода между 24-и ноември и 28-и декември, което означава, че голяма част от него обхваща времето след победата на Борис Джонсън на парламентарните избори от 12-и декември.

След оповестяването на данните паунда поевтиня. Към 12:30 ч. българско време британската валута се разменя на ниво от 1,17 евро за паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още