IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин замисля да остане кукловод в сянка

Не е ясно обаче дали руският народ ще одобри плана за нова диктатура със съгласието на управляваните

09:40 | 18.01.20 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин даде да се разбере кой ще кара влака и за в бъдеще. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Путин даде да се разбере кой ще кара влака и за в бъдеще. Снимка: ЕРА

Ако въобще е стоял въпросът дали Владимир Путин ще се оттегли от властта, когато четвъртият му президентски мандат приключи през 2024 г., той получи своя отговор. Руският президент започна конституционна промяна, представена като модернизиращ ход за децентрализиране на властта. В действителност тя има за цел да създаде рамка, в която Путин може да продължи да е този, който дърпа конците, макар и с различна титла. Руските спецове отдавна го наричат ​​„моделът Дън Сяопин“. И все пак в днешна Русия може да бъде по-сложно да се действа като върховен лидер без официалното звание държавен глава, отколкото беше за архитекта на съвременен Китай, пише Financial Times в редакционен коментар.

Планираните промени ще ограничат бъдещите президенти до общо два мандата. Няма да се повторят двата двойни мандата на Путин, разделени от четири години като премиер. Ролята на президента ще бъде намалена. Парламентът и премиерът ще получат по-големи правомощия. Това предполага два поста, от чиято висота Путин може да се държи като могъщ кукловод: отново премиер или ръководител на управляващата партия „Единна Русия".

По-интригуващ е обаче планът да се подсили Държавния съвет на регионалните губернатори и федералните ръководители, който Путин създаде през 2000 г. Председателството на по-властен държавен съвет би могло да предостави възможност за надзор над други клонове на правителството. То също ще наподобява трансформирането на Нурсултан Назарбаев миналата година от президент на бившия съветски Казахстан в ръководител на неговия съвет за сигурност. Путин и преди е черпил вдъхновение от хитрия 79-годишен ръководител, който доминира страната си от 31 години.

Действайки сега, Путин изпраща ясен сигнал до „елитите“ на Русия - които гледат на него като на арбитър и вече правят сметки за наследника му - че той осъществява управляван преход към нова фаза и не планира да се оттегля. Президентът си дава време да вдъхне живот на нова структура.

Не е толкова ясно дали руският народ ще одобри плана. Путин бе твърд лидер на често безмилостна държава. Някои опозиционни журналисти и политици бяха убити, а врагове в чужбина - отровени. Той нахлу в две съседни държави. Но Русия разчита в по-малка степен на принудата, отколкото по-явните авторитарни държави като Китай. Путин запази фасадата на демокрацията и през голяма част от управлението си бе наистина популярен. Един анализатор го нарича „диктатура със съгласието на управляваните“.

Поддържането на обществената подкрепа разчиташе на изпълнението на неизказани големи обещания спрямо народа - за повишаване на жизнения стандарт, а след това и за възстановяването на Русия като велика сила, олицетворено от анексията на Крим през 2014 г. И двете усилия са в застой, заедно с рейтинга на Путин.

Икономиката и реалните доходи стагнират от няколко години. Замяната на премиера Дмитрий Медведев с технократа Михаил Мишустин дава вид на рестартиране, но ще промени малко. Задвижването на икономиката ще изисква насърчаване на конкуренцията, ограничаване на корупцията и укрепване принципите на правовата държава - което би навредило на твърде много интереси. Междувременно има няколко очевидни външнополитически стъпки, които могат да доведат до увеличаване популярността на управлението в стил Крим с приемлив риск.

В международен план трудно може да се каже, че Путин не е на мястото си в свят, доминиран от националистически лидери като Си Дзинпин, Ердоган, Моди и Тръмп. Това, че той води Русия по своя път обаче е причина за особено съжаление. Крахът на СССР донесе надежди, че страната може да възприеме либералната демокрация. Десетилетие по-късно някои дори рекламираха Путин като фигура в стил Пиночет, която може да прокара реформи, след което да върне контрола на избраните лидери. Реформите обаче бяха твърде малко, а вече е ясно, че той няма намерение да върне контрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Еее, стар ушаански похват е крадецът да вика "дръжте крадеца". Нищо ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
Бравос ... откри колелото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 6
mrynmryn
преди 4 години
Под тая статия що пари са се изплатили... Дано ви плащат извънредно за почивните дни. От инвестор са хитри обаче, слагат "путин" в заглавието и генерират достатъчно трафик, за събота и неделя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 16
fon
преди 4 години
България се е освободила през 1878-*** поради неуспех на опита на Русия да анексира територията ни използвайки основно чужда кръв - тази на българи, украинци, молдовци, румънци, финландци, сърби, черногорци....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 14 rate down comment 15
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ей, ***, объркал си сайта! Първо, армията на царя е била с най-многочислен състав от украинци, както офицерски, така и войнишки. Това са военни формирования, чиито имена издават произхода на рекрутираните войници - Киевски, Харковски, Полтавски, Гродненски, Житомирски, Черниговски, Мариуполски и още десетки други. Освен тях се бият румънци, финландци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци. Второ, царската армия не е тук да ни спасява и освобождава, а да ни вземе от османците и да продължи след това към проливите. Платили сме си, 35 тона злато и животите на много българи, воювали заедно с армията на царя. Русия, след 1978ма година, се превръща в най-големия душманин на България и затова фактите говорят, яростната съпротива срещу Съединението, подтикването на Сърбия да ни нападне, нападението в Добруджа, бомбардировките на Варна, терористичния акт в св. Неделя, да не говорим пък за масовите убийства слеф 1944та, отнели живота на десетки хиляди българи и сложили на власт най-отвратителните ***! След освобождението, драги ми ***, Русия няма НИТО ЕДИН акт, който да е бил в полза на България. Нито един!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 12
Стоян Петров
преди 4 години
Ботокс должен строить свои планы в тюрьме. Там его место.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Това което пишеш е смешно. Тази империя е изградена върху костите на поне 100 000 000 човешки същества, най-много в Русия, но и из цяла Европа. Не си струва. България така или иначе беше освободена по волята на великите сили, след Априлското въстание. Русия побърза за да наложи своята доминация. Вярно техния интерес в случая съвпада с нашия, против друга кървава империя но нищо повече. Все пак 21-ви век сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 15
fon
преди 4 години
"ти би ли се жертвал заради някой чужд народ"?А бе толкова ли си слабоумен да разбереш, че както Стоян Петров не би се жертвал за чужд народ, така и никой руснак не се е жертвал за нашия народ ами са ти набили в главата невероятни руски лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 16
fon
преди 4 години
САЩ достигна добив 13 милиона барела нефт на денhttps://***.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WCRFPUS2&f=WВ Норевегия също има бум с нови полетаhttps://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Huge-New-Field-Sends-Norways-Oil-Production-To-9-Year-High.htmlТа на Путин му остава да се обеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
В руска колония ще му е по-комфортно! Няма да му липсва внимание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още