IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паладият записа най-голямото си еднодневно поскъпване от 2008 г. насам

Спот цената на метала скочи с 9,7% до рекордните 2539,14 долара за тройунция

12:03 | 18.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Паладият отбеляза най-голямото си еднодневно поскъпване от 2008 г. насам на фона на потиснати доставки и силно търсене.

Спот цената на метала скочи с 9,7% до рекордните 2539,14 долара за тройунция. Паладият записа и най-добрата си седмица от 2001 година насам и не показва признаци за забавяне на ралито въпреки предупрежденията на някои анализатори, че може да последва поевтиняване.

Поскъпването се дължи на недостиг в производството за сметка на силно търсене и вече успя да надмине очакванията на пазарните анализатори, посочва Рене Хохрайтер, анализатор за Noah Capital Markets. Според него спот цената може да намалее до средно 2250 долара за тройунция за останалата част от годината.

Стойностите няма да растат вечно и последното повишение би трябвало да бъде последвано от корекция, посочва Хохрайтер.

Паладият се търгува при почти двойна цена на тази на платината, което може да накара автомобилните производители да я използват като заместител, посочват от Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Поскъпването на метала беше добре дошло за добивните компании от Южна Африка, която отговаря за близо 38% от доставките на паладий. Индексът FTSE/JSE Africa Platinum Mining Index е на най-високото си ниво от 2011 г. насам, а акциите на най-големия производител Sibanye Gold Ltd. поскъпнаха близо четири пъти за последните 12 месеца.

Ограниченията в добива в Южна Африка, където производителите трябва да се справят с проблеми в електропреносната мрежа, са едно от основните причини за ралито от последните месеци, посочва стратегът на ABN Amro Bank NV Джоджет Боел.

Според Уорън Патерсън и Веню Яо, стратези на ING Bank, ново отслабване на добива не трябва да се изключва. „Макар по-високите цени да окуражават добивните компании да стимулират производството, паладият до голяма степен се произвежда като вторичен продукт, което прави добивът по-неподатлив“ на промени, допълват те в бележка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 4 години
Надземните запаси на паладий са на око 5 млн унции,като един млн са в трезорите на руската банка.Още 2018 г. Русия обяви че ще натрупва резерви и на други ценни метали освен златото и забрани износа на всички освен среброто за сега и то със значителен контрол.Спекулативното подтискане с къси непокрити позиции от големите банки доведе до рязкото повишение при родия -скок 1000$ за ден :)) и паладия.До кога РЮА все още ще продава платина за 1000$ не знам ,но няма да е за повече от месец :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Сулювци: поскъпването е още по-добре за Русия, която произвежда над 50% от паладият. Невежи ли сте или ви е забранено да пишете положителни новини за Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още