IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са десетте най-продавани компактни коли в България?

Страната ни остава най-малкият пазар в ЕС спрямо броя на населението, и продължава да изостава от темпото на другите страни от регионa

15:26 | 18.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Българският автомобилен пазар е нараснал с 3% през 2019 година и достига 35 371 нови автомобила, показва обобщената годишна статистика на европейската браншова организация АСЕА, съобщава Automedia.bg

България остава най-малкият пазар в ЕС спрямо броя на населението, и продължава да изостава от темпото на другите страни от регионa. В Хърватия продажбите през 2019 са се увеличили с 5,2%, в Гърция - с 10,3%, в Унгария - с 15,6%, а в Румъния - с цели 23,4%. Единствено в Чехия се отчита забележим спад, но от много високи нива през 2018.

От петте най-големи европейски пазара малък спад отчитат Великобритания и Испания, в Италия и Франция има минимален растеж, а в Германия продажбите са се увеличили с 5%.

Статистиката на АСЕА на практика стъпва върху данните, които декларират самите вносители и официални представители в отделните страни. На нейна база можем да проследим и кои са били най-продаваните модели в отделните класове в България. Ще започнем от популярния С-сегмент с уговорката, че в статистиката са включени само леки автомобили, и разпределението по сегменти си е по преценка на самите вносители.

1. Skoda Octavia - 1658

Традиционният лидер в този сегмент напоследък отчита 5.4% ръст през 2019. Към обичайните причини за интереса към практичната Octavia сега се прибавят и доста солидните отстъпки, предлагани в очакване на новото поколение тази година.

2. Toyota Corolla - 1331

Абсолютният рекордьор по пазарен ръст - с на практика удвоени (+97%) продажби спрямо 2018. Пристигането на дългоочакваното ново поколение, както и растящият интерес на публиката към хибридното задвижване, са основните обяснения за този резултат.

3. Volkswagen Golf - 854

Най-продаваният модел в Европа е трети у нас, но пък отчита 37% ръст на годишна база - очакван резултат, защото след седем години на пазара настоящото поколение си отива и последните бройки се предлагат на по-изгодни цени. Част от тези продажби са в една голяма сделка с таксиметрова компания.

4. Fiat Tipo - 718

Бюджетният седан, съвместна разработка на Fiat и турския Koc Holding, през 2019 се предлагаше на пазара с още по-изгодни отстъпки, и с 9-годишна гаранция, което обяснява скока от почти 37% в продажбите.

5. Kia Cee'd - 610

На годишна база компактният корейски модел отчита около 15% спад, но това всъщност е очаквано, защото през 2018 в сметката се включваше и голямата доставка на автомобили за "Пътна полиция".

Останалата част от списъка може да откриете на сайта Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
mitkostudent1000
преди 4 години
Тойота са най-добри.Здрави са имат хубава визия и на старо не е висока цената.Киа също стават.Разбира се марката е най-важна,но и здравината и мощността също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
Нали ставаше дума за десете най-продавани коли, виждаме само пет от тях, от 6 до 10 за домашно ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още