IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от инсталациите на ТЕЦ „Бобов дол“ ще бъде спряна

След днешното заседание в София министърът Емил Димитров повтори, че не е установено замърсяване на въздуха от дейността на ТЕЦ „Бобов дол“

16:15 | 18.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БОЖИДАР СТОИЛОВ

Една от инсталациите на ТЕЦ „Бобов дол“ ще бъде спряна, тъй като не разполага с всички разрешителни от екоминистерството, съобщи днес министърът на околната среда Емил Димитров, цитиран от БНР.

„Ще има принудителна административна мярка, тази мощност ще бъде спряна и докато не си приведат всичките инсталации в ред, не ги лицензират, не ги сертифицират и не получат съответното разрешително, ми няма да работят. Ще работят всичко друго, но не и това, което са искали конкретно през тази мощност, тъй като няма сигурност в наблюдаващите контролни институции, че там нещо не се случва“, каза министър Емил Димитров след срещата в Министерски съвет за водната криза в Перник.

След днешното заседание в София министърът Емил Димитров повтори, че не е установено замърсяване на въздуха от дейността на ТЕЦ „Бобов дол“, съобщават още от националното радио.

„Не е установено нарушение на вредните емисии, превишаване. Качихме хора на комина. Помолих ги да бъде сутринта, да не вземе някой човек да умре там като се качва през нощта. Към този момент има станции, които следят“, каза Емил Димитров, който късно вчера посети ТЕЦ „Бобов дол“.

Но в Бобов дол има недоволство от оценката на министър Димитров, че няма вредни емисии от ТЕЦ-а.

Междувременно прокуратурата започна разследване за евентуално замърсяване на околната среда, с което се създава опасност за здравето на хората. Прокурори, служители на ДАНС и полиция влязоха вчера в централата след сигнал, че там  се горят отпадъци без разрешително.

В петък вечерта стана ясно, че районната прокуратура в Дупница разследва TЕЦ „Бобов дол“ за евентуално замърсяване на околната среда, с което се създава опасност за здравето на хората, животни и растителни видове, съобщиха от прокуратурата.

Екип от прокурори и следователи, съвместно с представители на РИОСВ Перник, са извършили следствени действия вчера във връзка с информация за управление на опасни отпадъци не по установения ред и горенето им без комплексно разрешително от РИОСВ Перник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още