IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон: Британската икономика няма да остане близка до ЕС след Brexit

Няма да има изравняване, няма да изпълняваме заповеди, няма да сме в единния пазар и няма да сме в митническия съюз, категоричен бе финансовият министър

16:46 | 18.01.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Британският финансов министър Саджид Джавид даде сигнал, че Великобритания възнамерява да отдалечи още повече икономиката си от тази на Европейския съюз – пореден признак, че предстоящата година ще бъде белязана от нова порция тежки преговори.

„Няма да има изравняване (на законодателствата – бел. ред.), няма да изпълняваме заповеди, няма да сме в единния пазар и няма да сме в митническия съюз – и ще направим това до края на годината“, заяви Джавид в интервю за Financial Times, цитиран от Bloomberg.

Неговото изказване съвпадна с материал на в. Daily Telegraph, според който премиерът борис Джонсън планира да започне официално търговски преговори със САЩ още следващия месец. Това говори, че Великобритания иска да окаже натиск от самото начало върху ЕС още в самото начало на преговорния процес.

Предприемането на действия за начало на преговорите с Вашингтон, още преди да е започнал диалогът с ЕС може да изпрати силно послание към Брюксел, че Лондон иска да се откъсне от европейските регулации.

Това е възможно и да доведе до допълнителни усложнения в разговорите. Германският канцлер Ангела Меркел вече заяви, че колкото повече Великобритания се отдалечава, толкова по-сигурно е, че ще бъде смятана от ЕС за пряк конкурент.

„Ще има ефект върху бизнеса по един или друг начин, някои ще имат полза, други не“, каза Джавид в интервюто. Той също така призова британските компании да коригират стратегиите си в съответствие със случващото се. По думите му страната планира да подкрепи повече проекти в регионите извън Лондон и югоизточните части на страната, като също така са предвидени повече средства за обучение на работна ръка.

Пред изданието финансовият министър допълни още, че би искал да бъде стимулиран растежът на страната, който да достигне между 2,7% и 2,8% годишно. Подобряването на производителността, която спъва икономиката в продължение на няколко години, също е въпрос, необходим за решаване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 27 rate down comment 1
Лъчо
преди 4 години
Тоя го е напекло слънцето "предвидени са повече средства за обучение на работна ръка" вюгоизточните части. Още ли си мисли, че на англичаните изобщо им се работи, чак пък ще ги обучава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 9
lyusien
преди 4 години
Това което иска финансовия министър е съвсем различно от реалностите Ръст на англииската икономика от 2.8 % е фантазия Цяло чудо ще е ако икономиката на Великобритания не изпадне в рецесия през 2020 или 2021 година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още