IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три компании на БФБ, които да следим през 2020 г.

Увеличението на капитала на „Алтерко", трендът около „Доверие обединен холдинг“ и увеличението при ПИБ заслужават внимание, според експерт

08:13 | 21.01.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Три „горещи“ компонента на Българската фондова борса попадат под радара на старши анализатора в „ЕЛАНА Трейдинг“ Натали Илчева.

След успешната продажба на телекомуникационния си бизнес българската технологична компания „Алтерко“ бележи голямо подобрение в бизнеса си с интернет на нещата. За първите 9 месеца дружеството реализира продажби от този сегмент в размер на 13,8 млн. лева, което е увеличение с 200% на годишна база, припомня Илчева.



В края на декември 2019 г. компанията обяви, че ще увеличи капитала си чрез издаване на 3 милиона нови акции. Набраните средства ще се използват за увеличаване на техническата обезпеченост на дружествата от холдинга с персонал и оборудване, развитие на дистрибуционната мрежа по държави и осигуряване на оборотен капитал за поддържане на складова база в САЩ и Хонконг. Това, според Илчева, ще е едно от по-интересните събития на българската борса през тази година.

„Все още няма обявена цена, на която ще се пласират новите акции, и предстои внасянето на проспект“, пояснява тя пред Investor.bg.

Илчева обръща внимание и на „Доверие Обединен Холдинг“ АД, който преди броени дни бе отличен от БФБ за  най-голям оборот с акциите му.

Дружеството официално пое контрола над втората по големина молдовска банка "Молдиндконбанк", след като дъщерната ѝ компания "Доверие-инвест" ЕАД избра Надзорния съвет на банката.

С придобиването на този актив холдингът се нарежда сред евтините финансови акции на борсата, казва Илчева.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

„През 2020 г. се очаква и първият консолидиран финансов отчет, в който ще бъдат включени и резултатите на банката. Акцията поскъпна почти четворно за една 1 година и вече се търгува на 5,50 лв. Всяко връщане на цената ще е показателно за отношението на инвеститорите към компанията. Ако има повече спекулативни капитали към „Доверие Обединен Холдинг“, това ще е много добър знак и за пазара като цяло“, казва тя.

По думите ѝ същото може да се каже и за акцията на „Първа инвестиционна банка“, но по отношение на институционалните инвеститори, които влязат при предстоящото ѝ увеличение на капитала.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

„Новите акции на цена от 5 лв., както е обявено предварително, са с 45% по-скъпи от пазарната стойност и също ще се превърнат в индикатор за доверието към българския пазар. Още повече, че ПИБ обяви и продажбата на 538 млн. лв. лоши кредити, с което да подобри качеството на баланса си преди България да влезе в чакалнята на еврозоната“, коментира експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още