IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Желязната завеса на инфлацията разделя Източна и Западна Европа

11 от 13-те държави, където се наблюдава забавяне на инфлацията през миналата година, са от Западна Европа

10:53 | 20.01.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Докато Западна Европа продължава да се затруднява с мудния растеж на потребителските цени, то по-бедните държави в източната част на блока имат точно обратния проблем.

Средната инфлация за Европейския съюз възлиза на непроменените 1,6% през миналата година. Но по-внимателен поглед към индивидуалните стойности на страните разкрива една разнородна картина, в която посткомунистическите държави записват най-голямото увеличение на цените, посочва Bloomberg.

Инфлацията в Полша – по данни на хармонизирания индекс на потребителските цени на Евростат, се е ускорила с 2,1 процентни пункта през миналата година – това е най-големият ръст за 28-членния блок.

В същото време, на другата страна на спектъра, 11 от 13-те държави, където се наблюдава забавяне на инфлацията през миналата година, са от Западна Европа. Всички тях, с изключение на Великобритания и Швеция, също така са част от еврозоната, която приложи безпрецедентни стимули в помощ на ценовия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Инфлацията е последица. Същественият причинител за инфлацията е разпространената в света практика на централната банка за неправилно въвеждане в употреба на пари.Грешката на централната банка подсигури икономическа криза. Централната банка приложи намалена основна лихва за отлагане началото на фазата възприета икономическа криза.Спрямо принципите на пазарната икономика, сега се отчитат манипулирани стойности за икономически растеж. Правителството официално приема манипулираните стойности за икономически растеж за успех. Възникват нови щети със съпътсваща инфлация.Сега обществеността коментира последици, ала пренебрегва съществения причинител грешката на централната банка.Вариантите са:Първи: Неправилното въвеждане в употреба на пари причинява щети. Икономическата криза нараства. Грешката на централната банка нанася нови щети и съпътстваща инфлация.Втори: Постижимо е спасение от икономическа криза.За устойчиво просперираща държава е необходимо правилно въвеждане в употреба на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
Можеше и да е по-зле. Например 68 рубли за евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 25
дядя Вова
преди 4 години
Графика на деня: Желязната завеса на инфлацията разделя Източна и Западна Европа Нарича се валутен борд. Където някой, за да пусне 2 лева в обръщение, трябва да изпрати (подари) стоки на този, който да му нарисува 1 евро. Горе-доле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още