IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли корекция на жилищния пазар у нас?

Това може да се случи само при сбърканите проекти, смята Иван Велков

13:05 | 20.01.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Корекция на имотния пазар у нас ще има само в при сбърканите проекти. Това каза Иван Велков, председател на Управителния съвет на ФИАБЦИ-България, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Жилищният пазар в България никога не е бил на кръстопът“, посочи Велков. Той отбеляза, че пазарът у нас по-скоро тепърва се изгражда.

„За имотния пазар у нас има един-единствен модел и път и той е именно към устойчивото развитие – прагматично, но с отношение и отговорност“.

„Корекции могат да настъпят само при тези имоти и тези предприемачи и инвеститори, които не разбират отговорността на това, с което са се захванали и гледат на участието си в този процес чисто спекулативно“, заяви гостът.

По негови думи наемите са един мощен регулатор на пазара, тъй като възможността една сграда да се превърне в актив, който да носи дългосрочна доходност, може да компенсира разминаванията в очакванията между търсещи и предлагащи и така да предотвратят сериозни флуктуации.

„Най-добрият индикатор за следваща криза на имотния пазар спрямо цикличността са макроикономическите анализи на финансовите институции“, каза Велков. Според него тези данни не сигнализират за предстояща рецесия, тъй като пазарът у нас тръгва от доста ниска база.

„Пазар, който тепърва има да учи уроци, да прохожда в цели сектори, да надгражда дефицита от качествени сгради, има доста сериозен потенциал да се развива“.

Сред тенденциите на имотните пазари в световен мащаб Велков открои все по-голямото внимание към опазването на околната среда, на щадящото природата и градската среда създаване на сгради и тяхното последващо управление и потребление.

„Отказът от хищния консуматорски подход като че ли започва да става модел за подражание и поведение“, отбеляза гостът.

Видео с целия разговор гледайте по-късно на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 20 rate down comment 0
lefti
преди 4 години
И тоя брачед добре ги разтяга локумите. Предполагам е експерт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 0
nikolovnn
преди 4 години
Доста забавни 15-тина минути.Аз лично разбрах следното: Той, човекът, представлява ФИАБЦИ-СОФИЯ а какво представлява ФИАБЦИ-БЪЛГАРИЯ не разбрах.Другото, много важно, което разбрах за себе си е, че България е "част от елитната група на развитите държави в европейския единен пазар"!!!Иначе гостът си е повече от политик, за тези 15 мин. нищо не каза.По отношение на коментарите за корекции на цени (явно за София) и това как трябва да се изграждат сгради/строежи (да не е мащабно, да е еко, сиреч да има някоя и друга зелена площ пощадена)... толкова смях, че мисля да пропусна да коментирам. Всичко което бе казано за добра практика не важи за София.Поздрави на всички, които намират думите на госта за миродавни и си казват "да, точно така е"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 16
Mirilai-lai
преди 4 години
тухлити и циментити на комуникативно място, особено пък до метростанция (!!!) са най-висша форма на инвистицийка, така че няма как да не поскъпнат с поне едно 10-20% на година ! до "нормализацията" ще е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 20
penman
преди 4 години
Явно не си си пил хапчетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 27
zelka007
преди 4 години
:))) ... дето импа чат-пат ти пише , какви мечки те гонят ... ако не сте си взели с хръватков по един апартамент , сега му е времето . оня ден гледах в надежда , на 500м от метростанцията , ново строителство , на 850 евра . ловим ли бас , че до 2 години там под 1000-1200 няма да има ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 14
studioaa
преди 4 години
Това е заглавието може да се случи само в мечтите на Иван Велков. У нас ще има страховит мечи пазар на имоти, а не просто корекция и мечи пазар и родените днес българи няма да доживеят да видят неговия край... Наистина цените на имотите може даже да насрастват по време на този мечи пазар, но този ръст ще бъде нищожен в сравненис чудовищната инфлация на всичко необходимо за живота от хляба, сиренето, горивата и лекарствата... Ние ще видим уникален феномен, хем цената на имотите расте, хем стойността им срива и копае дъното релативно на всичко останало...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още