IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: 2019 г. е рекордна за супер високите сгради

Китай е лидер по реализирани строежи на небостъргачи

09:34 | 21.01.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед към&nbsp;Lakhta Center в Санкт Петербург.&nbsp;<em>Снимка: lakhta.center</em></p>

Изглед към Lakhta Center в Санкт Петербург. Снимка: lakhta.center

2019 г. е впечатляваща за строителството на високи сгради по света със завършени 126 сгради, високи поне 200 м, отчита statista.com.

Според Съвета за високи сгради и градски местообитания обаче общата площ на новопостроените нови небостъргачи над 200 м намалява с почти 14% на годишна база. Това въпреки изградените 26 супер високи сгради над 300 м – рекорден брой досега, отбелязва изданието.

Както и в предишните години, Китай е начело на бума в строителството на небостъргачи с 56 новопостроени през миналата година.

Финансовият център CTF в Тиендзин е най-високата сграда, завършена през миналата година, с височина от 530 м. Това е третата по височина сграда в Китай заедно с Финансовия център на Гуанджоу CTF.

Вторият най-висок небостъргач на 2019 г. е 462-метровата сграда Lakhta Center или кулата на Газпром в Санкт Петербург, Русия. Третата най-висока построена през 2019 г. сграда е отново в Китай - IFS Suzhou с височина от 456 м.

На второ място по брой построени сгради с височина над 200 м е САЩ с 14 небостъргача. На трето място са Обединените арабски емирства с девет.

Заради амбициите на Китай Азия е глобалният център на строителството на небостъргачи. Там се концентрират 69% от завършените проекти. Само в Шънджън, например, са построени 15 небостъргача, което е повече от всички високи сгради в САЩ.

Строителство Строителство

Графика: Statista.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Ето къде ми се ходи на ОСА !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още