IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тунберг в Давос: И леви, и десни - всички се провалихте

Спрете всички инвестиции в изкопаеми горива. Нямаме време да чакаме още, призовава шведската еко активистка

14:54 | 21.01.20 г. 43
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Bloomberg/Jason Alden</em></p>

Източник: Bloomberg/Jason Alden

Под бурни аплодисменти във вторник шведската екоактивистка Грета Тунберг се качи за втори път на сцената на Световния икономически форум. „Мина година, откакто предния път бях в Давос и ви казах, че искам да се паникьосате. И бях предупредена да не казвам това“.

Младата шведка добави, че паниката сама по себе си не води до нищо. „Казват, че не може да продължаваме така. Но не се доверявайте на технология, която не съществува и може никога да не съществува“.  В словото си Тунберг потвърди, че емисиите трябва да бъдат намалени до нула. „Всички тези цели не означават нищо, докато игнорираме нашите емисии на въглероден диоксид", пояснява тя.

Днес имало прозрения, които биха паникьосали всеки и това било правилното нещо. С упрек Тунберг добави: „Чувствам, че световният лидер не се интересува от това. Нашите мерки са всичко друго, но не и ефективни. Те не са достатъчни“.

Младите хора не ги интересува кой към коя партия принадлежи, продължи Тунберг в речта си. „Независимо дали са вляво, вдясно или в центъра - всички се провалиха. Никоя идеология не се справи с тази цел и не е напът към постигане на устойчив свят". 

Ако къщата гори, не бива ли децата да са загрижени за това, запита реторично шведката. „Не бива да сме песимистични ли? Давате само празни обещания“, коментира тя и изказването на американския президент Доналд Тръмп.

Към публиката, „най-важните лидери на световната икономика“, тя също отправи послание: „Спрете всички инвестиции в изкопаеми горива. Нямаме време да чакаме още".

Нейното поколение нямало да се откаже без бой. „Фактите са на масата, но не искате да се занимавате с тях. Вие се отказвате, а не хората. Да не правиш нищо е гориво за огъня, а вие твърдите, че обичате децата си?“ 

По-рано през деня Тунберг отправи първото си силно послание на срещата на бизнес елита в Давос, което звучеше по следния начин: „Всички говорят за изменението на климата, но никой не прави нищо“.

Появата ѝ на откриването на Световния икономически форум е ясен знак, че дебатът за климатичните промени се превръща в основен въпрос в бизнес средите, съобщава Bloomberg. И все пак само шепа изпълнителни директори от нефтената, газовата и въгледобивната промишленост, които в най-голяма степен са отговорни за затоплянето на планетата, бяха забелязани да присъстват на панела, на който Тунберг говори във вторник.

 

„Климатът и околната среда са гореща тема в момента благодарение на натиска от страна на младите хора“, каза 17-годишната Тунберг в швейцарския ски курорт, където всяка година се събират около 3000 бизнес и политически лидери. „Почти нищо не е направено, глобалните емисии на въглероден диоксид не са намалени“, добави още тя.

 

Световният икономически форум също алармира за климатичните промени. Тази година за първи път рисковете, свързани с околната среда, представляват топ пет от дългосрочните проблеми, които групата обсъжда, а корпоративните ръководители заявяват, че са все по-загрижени за екологичните казуси. Но според младите активисти това не е достатъчно.

Срещата в Давос от години се сблъсква с критики, че е игрална площадка, където милиардерите разговарят помежду си, без да се вслушват във външни послания. Във вторник обаче залата на панела, в който взеха участие млади активисти, беше пълна. Няколко изпълнителни директори дори трябваше да останат прави в дъното на стаята, което накара организаторите да внесат още столове.

Дебатът за изменението на климата принуждава ръководителите от всички видове сектори да отговорят на исканията за спиране или намаляване на въглеродения диоксид и други емисии на парникови газове.

Във вторник стотици активисти се очаква да пристигнат пеша в Давос след тридневен поход през швейцарските Алпи. Протестиращите ще се съберат в ски курорта и ще организират демонстрация, призоваваща за края на Световния икономически форум. Компаниите, които посещават форума в Давос през последните пет десетилетия, носят голяма отговорност за днешната климатична криза, казват активистите.

„Омръзна ни от празни обещания. Но имаме надежди“, заяви активистът от Пуерто Рико Салвадор Гомес-Колон. „Няма да чакаме години, за да видим промяната, която искаме да видим".

Тунберг, която беше обявена за "Личност на годината" за 2019 г. на списание Time, призова бизнеса, правителствата и медиите да се вслушат в думите на учените. Тя цитира проучване на Междуправителствената група за изменението на климата от 2018 г., която заключи, че количеството въглерод, което може да се освободи, за да се поддържа глобалното затопляне ограничена до конкретно ниво, е 340 гигатона емисии въглероден диоксид. Като се имат предвид нивата на емисиите в момента, този въглероден бюджет ще бъде изразходван за по-малко от осем години.

„От миналото лято повтарям тези цифри отново и отново във всяка реч“, каза Тунберг. „Знам, че не искате да говорите за това. Уверявам ви, че ще продължа да повтарям тези данни, докато не го направите“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 16
zelka007
преди 4 години
ха изтрили сте го ... и моят изтрийте :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 31
zelka007
преди 4 години
де е давос де са обрaтните и трaнссексуалните ... :))) ... ей ,тука няколко човека сте с латентни девиации . стига вече , омръзвате с това парадиране колко сте на правилният тротоар ... :))) ... то се вижда кой мине се не мине и айде на влакчето ... за гейропата ... :))) ... материалът е за 17г мома , докарай се като нея да си корица на сп.таймс пък пак я коментирай ... или тайно мечтаеш да си на трета страница на сън ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още