IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой термин е по-правилен - „климатични промени” или „глобално затопляне”?

Вторият намира по-добър отклик сред обществеността, като предполага сериозен проблем и създава полезно чувство за неотложност

15:50 | 09.02.20 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Научният термин "климатични промени" е несъвършен. Той звучи като нещо, създадено от комисия, и е трудно да бъде схванат като криза, когато чуваме учени да говорят за ледникови периоди и други естествени промени в климата, случващи се през цялата земна история. „Глобално затопляне“ обаче е нещо, от което хората се притесняват от години. То е по същество друг термин за същото явление, но изразява планетарна опасност, пише Фей Флем за Bloomberg.

Има достатъчно доказателства, че глобалното затопляне ускорява яростните пожари, бушуващи в Южна Австралия, но когато го наричаме „климатични промени“, неучените може да се зачудят каква е връзката и как би могло да бъде предотвратено. Когато обаче го наречете „глобално затопляне“, е интуитивно лесно да се разбере, че ако светът като цяло се затопля, някои горещи места ще станат още по-горещи и в крайна сметка дадени области, като Южна Австралия, ще се окажат в пламъци.

Въпреки това никой не говори за глобално затопляне в наши дни.

Понякога учените твърдят, че „климатичните промени“ са по-точен термин, обхващащ по-широк спектър от явления. Това е добре за климатолозите, които общуват помежду си, но терминът е твърде широк, за да въздейства на обикновения човек. Това е проблем, защото бъдещето зависи от не-учени, които мобилизират политическата воля, за да направят нещо по въпроса.

През 2014 г. изследователи от университета Джордж Мейсън и този в Йейл анкетират 1 657 американци по отношение на двата термина и установяват, че много хора са загрижени за глобалното затопляне, докато малцина са притеснени от климатичните промени. Последният термин кара хората да се чувстват неангажирани и объркани относно това, което би трябвало изразът да означава. 

Все пак, глобалното затопляне научно правилен термин ли е? Учените признаха преди един век, че на 93 милиона мили от слънцето нашата планета би замръзнала до екватора, ако не са определени компоненти в атмосферата ни, които задържат топлината - особено въглеродния диоксид.

Към началото на 20 век учените прогнозираха, че изгарянето на въглища ще увеличи количеството въглероден диоксид в атмосферата, което от своя страна ще доведе до по-топла планета. Сега тези предвиждания се сбъдват. Както показват все по-чувствителните измервания, общият въглероден диоксид в атмосферата се е увеличил с повече от 45%, като температурите в нашата атмосфера и океани са се повишили, както се очакваше.

Как тогава терминът "климатични промени" доминира над по-описателния си предшественик? Някои новинарски организации посочват тайно мемо от съветника на Джордж Буш-младши Франк Лунц. В него Лунц предлага да се избягва терминът "глобално затопляне", защото той може да изплаши хората.

Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 15
zelka007
преди 4 години
хаха .. импе , ще искам този твой цитат да бъде увековечен в златната история на инвестора ... "Иначе аз съм ЗА развитие на ВЕИ в рамките на разумното - именно защото са ВЪЗОБНОВЯЕМИ" ...лека-полека ще влезеш в нашата църква , засега си в предверието и се оглеждаш , слушаш в захлас камбанният звън , подушваш нагарът от свещниците ... но ... ще дойде ден , когато ще се възкачиш и на амвона и тогава , ще те озари истината ... амин !виж , това е в турция , тия дето ще строят незнам си колко десетки реактори ... уж ... а то на ердоган му требват там 200-300 кг плутоний ... виж , ще ти е интересно ... възобновяемата енергия е една малка част от онова , което те очаква след прозрението ...http://***.globalislands.net/greenislands/index.php?region=6&c=58
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 4
lord_buho
преди 4 години
Глобално варене на жаба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 8
Мето
преди 4 години
"Глобална измама" е правилният термин..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
Именно - дори като почне застудяване и то стане очевидно за всички, тия пак няма да си признаят !!!Иначе аз съм ЗА развитие на ВЕИ в рамките на разумното - именно защото са ВЪЗОБНОВЯЕМИ - изкопаемите горима, макар да са налични в огромни количества и постоянно да се откриват нови залежи, все пак са ограничен ресурс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
За термините: "глобално затопляне" е по-правилен КЪМ МОМЕНТА (и вероятно още 1-2 години). "Климатически промени" е абсурден термин, защото климатът се променя непрекъснато и се е променял в цялата история на планетата... така че изобщо не може да се каже кой климат е "нормален".Най-добре е човекът да си купи земя и в Сибир (например някъде около Байкал) и в Танзания - пък кот` тако`а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 7
ing5rov
преди 4 години
Климатичните далавери е най точно ... щото се очаква глобално прецакване на стадото на климатична основа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
Докато продължавате да си пускате поръчковите статийки, все повече стават сериозните учени, които предвещават скорошно глобално застудяване поради започналият вече спад в слънчевата активност. Доста от тях дори смятат, че иде миниледникова епоха, която ще продължи между 50 и 70 години. От тая гледна точка май е по-добре наистина да ограничим СЕГА употребата на въглища, газ и слуз, защото скоро със свещ ще ги търсим.Апропо - след затоплянето в началото на 20 век, има чувствително застудяване от 40-те до 80-те години - по-възрастните помним снежните и ледени зими. Разбира се - авторът услужливо е "забравил" този общоизвестен факт. Да не забравяме и че - ако ледниците настъпят - това само по себе си - ще ускори процесът - защото нараства албедото на земята, което на свой ред увеличава охлаждането... неслучайно през над 70% от историята си, планетата е била покрита с лед в по-голямата си част.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 10
onezero
преди 4 години
Климатични промени стана по принуда, преди като беше глобално затопляне станаха няколко смешки. Първо имаше някаква огромна конференция мисля в Швейцария и щяха да реват за затоплянето, но ги удари минус 20 градуса студ и им охлади затоплените кратуни. После умниците за по сигурно отидоха в Южна Африка, там да призоват света на бой със затоплянето и точно като се събраха... заваля сняг, сякаш Господ им се подиграваше. След поредния провал "учените" родиха мъдрата мисъл, че застудяването било резултат от затоплянето и за да не стават повече гафове се родиха климатичните промени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
"Полезно чувство за неотложност" за тези, които се готвят да усвояват трилиони евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още