IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога най-рано може да започне ремонтът на язовир "Бели Искър"?

От 2017 г. стената на съоръжението е в предаварийно състояние, но до момента мерки не са предприети

15:27 | 21.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ремонтът на язовир "Бели Искър" ще се забави поне до пролетта, информира БНТ.

Екип на телевизията е опитал да достигне възможно най-близко до язовира, но това не е било възможно, тъй като през зимата мястото е достъпно само с моторни шейни. Водата често замръзва, което е една от причините за влошаване качеството на язовирната стена. Това означава, че най-рано ремонтът ще започне през пролетта, става ясно от репортажа.

Към момента няма и изготвен и приет план, по който ще бъде извършен ремонтът, тъй като не е съвсем ясно кой точно трябва да поеме разходите. Очаква се в крайна сметка язовирът да влезе в държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири", но не е ясно кога това ще бъде факт. 

До момента е известно само, че от 2017 г. стената на язовир "Бели Искър" е в предаварийно състояние. Същото важи и за прилежащите ѝ съоръжения. Преди повече от две години Държавната агенция по метрологичен и технически надзор дава предписание язовирът да се ремонтира, но към днешна дата действия не са предприети. Язовир "Бели Искър" осигурява близо 20% от водата за София. Тя обаче към този момент е гарантирана и в случай, че се окаже недостатъчно няма да се подава толкова вода към Перник.

Заради влошеното състояние на язовира предписанията са той да не се запълва повече от 60%. Въпреки че той е трудно достъпен, експертите следят изкъсо да се спазва този показател.

Investor.bg припомня, че през 2018 г. държавата отпусна 500 млн. лева, с които да започне ремонтът на язовирите в най-критично състояние в страната. По данни на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) над 400 язовира в страната имат нужда от незабавен ремонт, а над 800 - от текущ. Още през 2018 г. стана ясно, че опасните язовири на територията на страната са над 400, а държавата не знае кои са собствениците на повечето от тях. Само в община Кърджали има 200 водоема, за които няма никаква информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още