IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дребни търговци на горива излизат на митинг пред парламента

Комисията за борба с контрабандата прие на второ четене промените в наредбата към Закона за нефт и нефтопродуктите

08:43 | 22.01.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Дребните търговци на горива организират митинг пред сградата на парламента, за да защитят постигнатите в преговорите с правителството изменения в текстовете на Закона за горивата, съобщава БНР.

Депутатите от Комисията за борба с контрабандата приеха вчера на второ четене промените в наредбата към Закона за нефт и нефтопродуктите. Текстовете бяха отлагани три пъти заради недоволство от страна на малките търговци на горива. С наредбата се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти. Земеделските производители се изключват от обхвата на закона, но ще подлежат на санкция, ако търгуват без да имат регистрация. 

С текстовете се допускат ведомствени бензиностанции. Разрешава се мобилни автомобили да зареждат машините в галериите. За строителите при определени категории се допускат преместваеми обекти за зареждане, за които държавната администрация ще следи къде се намират.

Малките търговци и превозвачи на горива успяха да се преборят да отпадне изискването от 1 милиона лева уставен капитал и обезпечение от половин милион. С промените прагът на регистрация на фирмите и банковата гаранция за дейност вече те ще зависят от техния оборот.

Изискването към броя на бутилките за търговия с пропан-бутан се свива от 10 000 на 1000.

Очаква се законът да пребори контрабандата и да гарантира конкуренцията на пазара, както и равния достъп на дребните търговци, които протестираха срещу първоначалния вариант заради притесненията си, че бизнесът им ще фалира.

Заради спорните текстове в него законът не работи повече от година, а наредбата към него се отлага два пъти, като сега се очаква да влезе в сила от 26 януари.

Срещу част от новите текстове се обявиха големите търговци.

Бензиностанции и складове за горива ще бъдат запечатвани за две години, ако продават нерегламентирано гориво, а цистерните, които го превозват ще бъдат спирани от движение за една година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още