IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиан Войнов: Парите за Зелената сделка са проблем

Елитите трябва да се притесняват от загубата на доверие в тях, смята икономистът

17:30 | 22.01.20 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вярата на обикновения човек, че с труд може да се постигне нещо, изчезва. В последните 30-40 г средната класа губи своите позиции в обществото. Това се пренася в недоверие към управляващите елити и води до появата на популисти. Това мнение изрази икономистът Юлиан Войнов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Световният икономически форум в Давос задава глобален дневен ред, но и се съобразява със глобалните икономически и политически тенденции. Климатичните промени и социалното неравенство в световен мащаб са сред основните теми в обсега на събитието, посочи той.

Войнов напомни, че една от организациите, които работят с форума, разпространи данни как 2153 милиардери притежават 60% от цялото имущество на население в света.

"Несигурност характеризира състоянието на света. Живеем в условия на динамични процеси. Популистките лидери, които излизат на политическата сцена, са резултат от реакцията на загубилите слоеве от населението в по-развитите държави срещу глобализацията", смята Войнов.

По думите на икономиста след 80-те години на миналия век богатството започва да се разпределя неправомерно.

"Неравенството, особено след Втората световна война, спада драстично. Инвестициите на държавите след това водят до замогване на най-богатата част и на цялото общество. В един момент този процес на натрупване на състояние води до забогатяване повече на определена част на населението", каза икономистът.

Юлиан Войнов коментира и Зелената сделка.

“Тя има три стълба, първият от които е фондът за трансформиране, където реалните средства са 7,5 млрд. евро", заяви той и информира, че дори в момента има скептици, които смятат, че тази сума представлява проблем, защото с напускането на Великобритания от Европейския съюз ще се намалят средствата от 12 млрд. евро като вноска в европейския бюджет. – Има и разногласия какъв процент от БВП да отиде за европейския и общоевропейския бюджет."

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Зеле,ти някога гледал ли си сметки, колко енергия гълта направата на един соларен панел, колко СО2 и друг ***, колко е обслужването на това нещо инякога (кога?) и изобщо някога излиза ли се на плюс, сиреч печалба?И какво ще стана зелко, ако няма дорирането?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
до двамата под мен от висшата раса(нетуземци) ... днес в албания , техният нек е сключил поредна сделка с пореден фотоволтаичен парк , в случаят 140МВт , за изкупуване на половината генериран ток на цена от 55 евро за МВт за 15 години . всичко друго си го продават на пазарен принцип на енергийната борса ... поглеждам нашата енергийна борса за днес - 114лв за МВт(?58,17) ... хаха ... албания ... дето уж е по-назад от нас ... :))) ... скоро и у нас , албански ток от фотоволтаици ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
говорим за реални пари ... то дали има все още такива ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Ще ги напечатат.Важното е, *** да вярват в светлото бъдеще инеговият пророк Тумберговата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
зелената сделка е поредният кьорфишек ... куха пропагандна история . Няма реални пари които да обезпечат тази трансформация .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още