IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският Dax удари нов абсолютен рекорд

Водещият германски индекс задмина собственото си най-добро представяне отпреди две години - добър знак за останалата част от годината

10:41 | 22.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>
<div>
	<div>
		&nbsp;</div>
</div>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

 

22 януари 2020 г. ще влезе в аналите на Dax. Малко по-малко от две години след най-новия си рекорд водещият германски индекс достигна нов абсолютен връх. При откриването на сесията в 9:00 ч. местно време той се повиши до 13 614 пункта, надминавайки рекорда си от 23 януари 2018 г. - 13 597 пункта.

Още през втората седмица на януари Dax се приближи до рекордно високото ниво, но след това отново спадна. Едва последните ръстове на Wall Street до нови максимуми за всички времена дадоха необходимия тласък на германския бенчмарк. Водещите индекси на Wall Street поставят нови рекорди от есента.

Основният фактор за рекордното ниво на Dax е първата фаза на търговската сделка, подписана в сряда от президента на САЩ Доналд Тръмп и вицепремиера на Китай Лю Хъ. 

САЩ се отказват от по-нататъшни наказателни мита и оттеглят част от увеличението на налозите за китайски стоки. В замяна Китай ще закупува американски стоки за допълнителни поне 200 млрд. долара през следващите две години.

За Робърт Халвър споразумението е преди всичко „важно от психологическа гледна точка“. По отношение на съдържанието обаче не е толкова обещаващо, за да може да се очаква значително икономическо възстановяване, казва ръководителят на анализаторския отдел за капиталовите пазари в Baader Bank, цитиран от Handelslbatt.

Като цяло обаче инвеститорите стават все по-уверени и вече не се обезпокояват толкова лесно. Това се вижда и от факта, че опасността за война между Иран и САЩ имаше много кратко въздействие върху пазарите. Конфликтът между САЩ и Иран ескалира точно в началото на годината.

Съединените щати убиха висшия ирански генерал Касем Солеймани чрез атака с дрон, а впоследствие Иран атакува военни бази на САЩ.

В крайна сметка президентът на САЩ Доналд Тръмп се въздържа от по-нататъшни мерки за отмъщение - което накара фондовите пазари, които първо се понижиха, отново да поемат нагоре. Марк Хефеле, главен инвестиционен стратег в UBS Global Wealth Management, казва: „Напрежението между САЩ и Иран вероятно ще продължи, но никой няма интерес от военен конфликт".

Други анализатори също са съгласни с тезата. На фона на очевидното успокояване на ситуацията инвеститорите се връщат бързо към дневния си ред, твърдят от Landesbank Baden-Württemberg (LBBW). Това често се е случвало и в миналото.

„Добрата новина е, че от глобална гледна точка има признаци за ускоряване на растежа“, коментира смесената икономическа ситуация Феликс Херман, стратег в Blackrock.

През 2019 г. Dax нарасна с 25,5 процента. Основната причина за това беше изненадващият обрат в поведенията на централните банки. Фед намали лихвените проценти, Европейската централна банка допълнително намали отрицателната лихва за банките и възобнови програмата си за изкупуване на облигации.

Освен това през миналата година Dax изпитваше необходимостта от значително догонване. След като достигна предишния рекорд през януари 2018 г., нещата значително поеха надолу.

Опасенията за търговски спорове, Brexit, а в края на годината и опасенията от рецесия в САЩ и прекомерното покачване на лихвите от страна на Федералния резерв (Фед) предизвикаха спад на световните фондови пазари. Dax загуби повече от 18 процента.

Потокът от ликвидност от централните банки и перспективата за запазване на ниските лихвени проценти за дълго време накараха инвеститорите отново да посегнат повече към акциите през 2019 г. - въпреки че компаниите печелеха по-малко, а икономиката растеше по-бавно.

Повишаването на курсовете повдигна настроението на анализаторите през изминалата година и ги кара сега да гледат по-оптимистично напред.

„Положителното начало на годината подобрява профила за съотношението между възнаграждението и рисковете“, казва Уве Щрайх, фондов стратег в LBBW. Както много анализатори, той приема, че икономическият растеж ще се стабилизира през 2020 г., а с него и корпоративните печалби.

„Темата за инвестиционните затруднения ще продължи да ни съпътства дълго през новата година, а вероятно и след това“, признава той. Всъщност инвеститорите на облигационните пазари отдавна не получават почти никакви лихви. Ако искат да имат шанс за възвръщаемост, ще трябва да използват акции, пояснява той.

Анкетирани от Handelsblatt банки очакват Dax да достигне почти 14 000 пункта в края на годината. Това би съответствало на увеличение с още три процента.

Статистиката подкрепя тази теза. LBBW изчислява, че Dax е нараснал през общо 23 от 32-те търговски години, ако се повиши през първите пет търговски дни. Това значи, че поне в исторически план Dax има над 70 процента шанс за ръст за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още