IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели: Мерките за контрол на болничните са в правилна посока

Новите предложения на държавата няма да намалят фалшивите болнични, смятат от синдикатите

12:03 | 22.01.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Представители на бизнеса одобряват предложените мерки за контрол на болничните, за работодателите те са в правилна посока. Синдикатите обаче твърдят, че същественият проблем с фалшивите болнични листове отново няма да бъде решен.

Мерките, които правителството предприема за промяна в режима за болничните, са в посока подобряване на контролната дейност. Това каза в коментар на последните предложения, представени в анализ на НОИ Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Да се променят правомощията на лекуващия лекар по отношение продължителността на временната неработоспособност, като личните лекари да имат право да издават до 7 дни болничен непрекъснато, а не 14 дни, както е сега, за едно или повече заболявания, но за не повече от 20 дни с прекъсване в рамките на една календарна година, беше предложено в анализа, обхващащ периода 2016-2019 г.

Анализът на НОИ показва, че проблем има в краткосрочните болнични - тези до 7 дни, които се увеличават двукратно за последните години, посочи по БНТ Добрин Иванов. 

Според него намаляването на срока на болничния не означава, че няма да бъде издаден втори болничен, ако лицето, след изтичането на първия болничен, продължава да е болно.

„Странно е как с тази мярка биха се намалили фалшивите болнични“, каза от своя страна Марио Нинов от КТ "Подкрепа". По думите му и с тази мярка броят на фалшивите болнични ще си е същият, без значение продължителността.

Представителят на синдикатите акцентира върху извода от анализа на НОИ, че не се наблюдава увеличение на сливанията на почивни дни по празниците с използване на болничен. В пъти по-малко са издадените болнични около Коледа спрямо предходната година, посочи Нинов.

Според работодателите анализът на НОИ потвърждава, че има проблем с нарастването на болничните и затова мерки са необходими.

Предстои обсъждането на предложенията в работна комисия в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
работодателите одобряват, но най много фалшиви болнични идват от държавната администрация ! Тоест хем не са ощетени, но искат да ограничат права .... на мен ми мирише на лобизъм, а не на реален проблем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още