IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Ръстът на икономиката щеше да бъде 4%, ако не беше Фед

Според президента повишаването на лихвите от централната банка е отнело до 10 000 пункта от стойнстта на Dow

12:52 | 22.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент в Конгресния център на Световния икономически форум в Давос. <em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Американският президент в Конгресния център на Световния икономически форум в Давос. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви в сряда, че ръстът на американската икономика би бил по-близо до 4%, ако не беше задържащият ефект от увеличението на лихвите от страна на Федералния резерв.

„Това беше голям пропуск, който не трябваше да се случи. Не би трябвало да се случи. Но това е едно от тези неща. Но имахме и Boeing. Имахме голямата стачка при General Motors. Имахме неща, които се случват много необичайно“, заяви Тръмп в интервю за CNBC от кулоарите на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Президентът също така предположи, че капиталовият пазар би бил дори на по-високо ниво от вече рекордно високите стойности, ако Фед не беше повишил толкова бързо лихвите, преди да ги намали три пъти през 2019 г.

„Сега, с оглед на всичко това, ако не бяхме направили голямото повишение на лихвите, мисля, че щяхме да сме близо до 4% ръст“, каза Тръмп. „И аз бих могъл да предвидя 5000 до 10 000 пункта повече за Dow. Но това беше убийствено, когато вдигнаха лихвата. Това беше просто голяма грешка", подчерта държавният глава на САЩ.

Президентът многократно критикува Фед и неговия управител Джером Пауъл за твърде бързото повишаване на ставките. Тръмп номинира Пауъл за поста през ноември 2017 г., а Фед вдигна лихвите четири пъти през 2018 година.

Коментарите на президента от сряда следват тези, които неговият основен икономически съветник Лари Кудлоу направи пред CNBC във вторник, когато прогнозира 3% ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ за 2020 г.

„Това е дълъг цикъл и това, което виждаме в годините на Тръмп, е по същество мини повишение“, каза Кудлоу във вторник. „Преминахме от 1,5% до 2% ръст. Имахме почти 4%, след това Фед затегна политиката“, подчерта още той.

Данните за производството и търговията, публикувани този месец, подсказват, че американската икономика приключва 2019 г. със сериозен импулс. Очаква се икономиката да нарасне с над 2% през четвъртото тримесечие. Това би представлявало забавяне от нарастването с 2,9% през същия период на 2018 г., а ръстът от 2% все още би предположил, че продължаващата от десетилетия експанзия ще се удължи и в изборната година.

Интервюто с Тръмп е взето часове след първия пълен ден на процедурата по импийчмънт, която стартира в американския Сенат и ден след като Тръмп произнесе реч пред Световния икономически форум, в която се похвали за икономическите постижения на САЩ под ръководството си.

Редица наблюдатели заявиха, че речта му звучи като реч на предизборната кампания, тъй като президентът се надява на преизбиране през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още