IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските победи на Тръмп са пирови

В търсене на лесни печалби САЩ проиграват най-добрите си карти - справедливостта и върховенството на закона

09:09 | 26.01.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Доналд Тръмп.<em> Снимка: Bloomberg</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg

Историците ще бъдат озадачени от този обрат на събитията: Републиканският президент на САЩ възприема централно планиране на търговията, докато комунистическото правителство в Китай предупреждава в търговската си сделка със САЩ, че международната търговия трябва да отразява "пазарните условия". Американският президент се хвали с повишаване на данъците върху вноса за американците и с ограничаване на имиграцията, докато китайците намаляват търговските бариери, насърчават чуждестранните инвестиции и разчитат повече на софтуера с отворен код, пише за Wall Street Journal Робърт Зелик, бивш президент на Световната банка, търговски представител на САЩ и заместник държавен секретар.

"Първата фаза" от търговското споразумение с Китай на щатската администрация задължава правителството в Пекин да се ангажира с покупки на американски селскостопански и промишлени стоки, което само увеличава ролята на Комунистическата партия в икономиката. Сделката позволява на всяка страна да използва собствена статистика, така че Китай вероятно ще „изпълни“ някои квоти, като прекласифицира американски износ за Хонконг, който посредниците продават в континенталната част. Пекин ще пренасочи покупките на суровини - горива, храни, химикали - но други вносители ще преминат от американските производители към трети страни. Тръмп плаща цена за манипулирането на двустранния търговски баланс, като това няма да повлияе на общия търговски дефицит на Америка. Числата вероятно ще влязат в конфликт, което ще доведе до повече битки - след изборите.

Протекционизмът на Тръмп със сигурност е скъп. Новите му мита ще покрият почти две трети от американския внос от Китай, при средно мито от почти 20%, в сравнение с 3% преди. Китайските ответни мита удрят близо 60% от американския износ, със средна стаква от 20,5%, спрямо 8% преди настоящата администрация. И не забравяйте, че Тръмп трябваше да плати около 25 милиарда долара, за да компенсира земеделските производители, пострадали от неговата търговска война. Фалититте сред фермерите се увеличиха с 24% през 2019 г., а САЩ загубиха около един процентен пункт от икономическия си растеж (още 200 милиарда долара), показва проучване на Федералния резерв.

Отношението на президента към Китай е част от вярата му в командната икономика относно търговията и инвестициите. Новите административни директиви също добавят контрол върху износа, веригите за доставки и чуждестранните инвестиции. Тръмп лично тормози компаниите да не инвестират в чужбина, когато не е доволен. САЩ се нуждаят от защита на сигурността си, но той размаха безразборно националната сигурност като тояга пред съюзниците. Компаниите ще трябва да правят политически услуги, за да предразположат регулаторите.

Меркантилизмът на Тръмп представлява фундаментален разрив с историческата амбиция на Америка и отклонение от виждането, че търговията е обмен, който е добър и за двете страни. Договорният план от 1776 г., изготвен от Джон Адамс и подкрепен от Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, се стремеше да освободи частните страни от държавните намеси, за да създаде „перфектна свобода“ за търговия.

Основателите не са разглеждали търговията единствено като икономическа ефективност. Адамс декларира през 1785 г., че иска „реформация, един вид протестантство в търговската система на света“. В контраст с това митническият закон Смуут-Холи от 30-те години на 20 век и американският контрол през Голямата депресия успяха да постигнат глобален търговски излишък - и 25% безработица.

Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
dakl
преди 4 години
През 50-те години на миналия век САЩ произвеждаха над 65% от промишлената продукция на планетата. Сега далеч не е така и резултатът е спечелването на изборите от Тръмп през 2016 година.Именно това е причината да се търсят неикономически фактори за да се запази американската световна хегемония, както и да се върнат отново в Северна Америка американските индустриални предприятия , които с оглед на евтината работна сила се насочиха към китай , Индия и въобще страните от третия свят. Това е и реалната причина за истинската гражданска студена война в американското общество на която сме свидетели.Вероятно в крайна сметка икономическите фактори ще си кажат тежката дума , която ще определи и крайния победител , ако не проблемът както до сега в човешката история ще се реши чрез военна победа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
deaf
преди 4 години
Справедливост и върховенство на закона са две различни неща. Често пъти те НЕ съвпадат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
малиии ... импе е са се зачетох , вовата е броил $1млрд. за jascon 18 - по новому "академик черски" ... предвидлив е вовата , още '16 е знаел , че ще го спъват за сп-2 ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Поредната безмислена статия. Нито дума за единственото сякаш неправомерно действие на САЩ (и то по инициатива на Сенатът, не на Доналд, който бе принуден да го приеме по политически причини) - бруталната намеса в чужди търговски взаимоотношения - санкциите срещу строителят на СП 2 - действие което противоречи на международното право. Вместо това две страници за протекционистическата политика на Доналд - действие, което се е доказало не от вчера като укрепващо националната икономика, макар и с цената на първоначални затруднения и загуби. Ама то въпросът е - както винаги: да се плюе по Доналдът - без значение дали с основание или без.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още