IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизелгейт и преструктурирането свиват наполовина печалбата на Daimler

Това е петото понижение за очакваните за 2019 г. резултати за последните 19 месеца

16:16 | 22.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Германският производител на луксозни автомобили Daimler понижи прогнозата си своята печалба за 2019 г. за трети път по време на управлението на новия главен изпълнителен директор Ола Калениус и общо за пети за последните 19 месеца.  

Свързаните със скандала "Дизелгейт" разходи, сериозните инвестиции в електрическите превозни средства и производствените проблеми се отразяват негативно на печалбата на концерна, съобщава Ройтерс.

Печалбата за 2019 г. преди лихви и данъци (EBIT) се очаква да спадне до 5,6 млрд. евро (6,2 млрд. долара) от 11,1 млрд. евро, регистрирани година по-рано, стана ясно от представените предварителни резултати. Daimler ще обяви окончателните си финансови данни за 2019 г. на 11-и февруари. Анкетирани от Refinitiv Eikon анализатори очакват средната печалба на концерна да възлезе на около 6,8 млрд. евро. Новите данни, разбира се, не се приеха добре от инвеститорите, а акциите поевтиняват към 15:50 часа с 0,82% до 45,58 евро. 

През 2019 г. разходите за текущи правителствени и съдебни процедури, свързани с дизеловите превозни средства, възлизат в диапазона на между 1,1 млрд. и 1,5 млрд. евро, което оказва влияние върху основната единица на компанията - подразделението Mercedes-Benz Cars. Това са разходи, които все още не са включени в изчислението на EBIT.

От концерна заявиха още, че очакват маржът на печалбата в поделението за коли на Mercedes-Benz да се понижи до 4 на сто през 2019 г., в сравнение с регистрирания марж 7,8% през 2018 г. Според анализатора в брокерската къща Metzler Юрген Пайпър маржът от 4% е сред най-слабите, отчитани от германските автомобилни концерни. При това повечето от тях са засегнати от Дизелгейт.

Маржът в отдела за производство на ванове се очаква да се понижи до минус 15,9% от плюс 2,3 на сто, докато тази при звеното за камиони – да спадне до 6,1% от 7,2 на сто.

Еднократните разходи от 300 млн. евро за преглед на продуктовото портфолио за ванове на концерна, както и още 300 млн. евро за преустройство на мобилната услуга на Daimler - Your Now, са включени в предварителните изчисления. Припомняме, че през декември компанията обяви оттеглянето си от северноамериканския пазар за споделени пътувания.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
След 4 милиарда глоба - пак е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още