IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КПКОНПИ разследва шефа на НСО, бивш директор на БНР, ректор и зам.-кмет

Антикорупционната комисия поиска и отнемане на имущество на Арабаджиеви за близо 380 млн. лв.

14:43 | 22.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Griup</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Griup

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) разследва за конфликт на интереси шест лица, заемащи висши публични длъжности. Това са ръководителят на Националната служба за охрана (НСО), бивш директор на БНР, ректор на Икономическия университет във Варна, заместник-кмет на община Сливен и двама общински съветници от Пазарджик, съобщават от Комисията.

Производството срещу началника на Националната служба за охрана е по сигнал за преназначаване без конкурс на длъжност "началник сектор" на лице, с което е в близки отношения, както и за извършени други такива преназначавания на по-високи длъжности в службата.

Срещу бивш генерален директор на БНР (Александър Велев, по информация на БНР, бел. ред.) има сигнал, че е предоставил за ползване на СЕМ лек автомобил, който се поддържа от бюджета на националното радио и по този начин си е осигурил подкрепа от членовете на СЕМ. 

За двамата общински съветници има сигнал, че са в управленския орган на спортни клубове, които получават пряко финансиране от бюджета на общината, а самите те, като общински съветници, са участвали в заседание на Общинския съвет, на което са приети решения за актуализация на бюджета и одобряване на плащания (субсидии) за тези спортни клубове, като са гласували "за" тези решения.

Срещу ректора на Икономическия университет във Варна има сигнал, че е работодател на съпругата си, че и двамата са членове на Академичния съвет и като ръководители на научни звена и съпрузи получават значителни месечни доходи - възнаграждения за заеманите длъжности/ръководители и на катедри и научни звена в университета.

В комисията има и сгинал срещу заместник-кмета на Сливен, че е учредител и председател на фондация, която е партньор на общината по много от реализираните проекти в региона.

КПКОНПИ установила конфликт на интереси по отношение на главния архитект на Благоевград. Той издавал разрешения за строеж в свой и в частен интерес /на свързани с него лица/. С решението на главния архитект са наложени и две глоби от по 5000 лв.

На днешното редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество взе решение за внасяне в Софийския градски съд (СГС) на иск за отнемане на имущество срещу Вълчо и Маринела Арабаджиеви и свързани с тях юридически лица на обща стойност 379 444 968 лв. Двамата са обвинени от Прокуратурата на Република България в участие в организирана престъпна група за финансови престъпления, съобщават от комисията. 

Комисията претендира отнемане на апартамент в центъра на София с две паркоместа и склад и парцел с двуетажна сграда в строеж в кв. Бояна на обща стойност 5 750 000 лв. и два луксозни автомобила – Ролс Ройс Фантом и Рейндж Роувър за 401 250 лв. В иска е включена и левовата равностойност на намерени парични средства в различни валути, равняваща се на на 2 295 806.54 лв.

КПКОНПИ иска от СГС отнемане и на дружествени дялове и акции, които са обезпечени с възбрана върху хотелски комплекс в София, три хотелски комплекса в курорта Елените и един в Свети Влас.

През октомври Комисията внесе в СГС иск за отнемане на имущество на обща стойност 6 815 744.58 лв. и срещу сина им Вълчо. В сумата са включени и намерените налични 2 295 806.54 лв. в различни валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още