IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: Не искаме да градим нови стени, а да срутим съществуващите

По-рано тази седмица американският финансов министър заяви, че дългосрочна търговска сделка може да не премахне всички американски мита върху вноса от Китай

19:30 | 22.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg.&nbsp;Photographer: Jason Alden</em></p>

Снимка: Bloomberg. Photographer: Jason Alden

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мaнучин отхвърли в сряда предупрежденията, че търговската война между САЩ и Китай може да създаде „цифрова Берлинска стена“, информира CNBC.

„Не, отхвърлям това. За мен става въпрос за свободна, справедлива и балансирана търговия. Това изобщо не е Берлинската стена - искаме другите хора да срутят Берлинските стени", каза Манучин в отговор на въпрос по време на Световния икономически форум в Давос.

Въпреки подписването на частичната търговска сделка Вашингтон и Пекин все още не са постигнали съгласие по ключови дигитални проблеми като разпоредбите за 5G интернет и кражбите на интелектуална собственост.

„САЩ е един от най-големите пазари в света. Ако можем да постигнем свободна, честна и балансирана търговия с Китай и с другите ни партньори, това е добре за нас, но е добре и за тях. Възможностите за американските служители и  компании тогава ще са много големи", заяви Манучин.

„Това, което се опитваме да направим, е да разрушим бариерите, които съществуват пред търговията“, продължи той „И мисля, че повечето хора знаят, че САЩ е най-отвореният пазар за търговия и за инвестиции - искаме да имаме същите възможности по целия свят“, добави финансовият министър.

По-рано тази седмица Манучин заяви, че дългосрочна търговска сделка може да не премахне всички американски мита, наложени върху вноса от Китай. САЩ и Китай официално подписаха първата фаза на търговската си сделка през миналата седмица във Вашингтон след близо две години разногласия и преговори.

„Що се отнася до втората фаза бих казал, че няма крайни срокове“, каза Манучин. „Така че първият проблем, върху който ще бъдем фокусирани през следващите 30 дни, е приложението на първата фаза“, добави той.

Министърът на финансите заяви, че сделката от втора фаза на преговорите може да бъде сключена преди или след президентските избори в САЩ през ноември.

Много инвеститори се притесняват, че митата биха могли да останат с години, поради което несигурността на бизнеса остава висока, а глобалният растеж е възпрепятстван.

Икономистите изчисляват, че митата струват на брутния вътрешен продукт на САЩ между 0,3% и 0,7% през 2019 г. Китайската икономика е била засегната по-тежко, като според анализаторите наличието на мита е отнело около 1,6% от годишния ръст на БВП, което е довело втората по големина икономика в света до нейния най-нисък темп на растеж за последните три десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
"Манучин: Не искаме да градим нови стени, а да срутим съществуващите "Колкото повече ринем тунели, толкова повече светлина в тунела!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още