IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се удължаване на срока за прехвърляне на втората пенсия в НОИ

Целта е да се даде възможност първите групи с право на втора пенсия да направят информиран избор, посочи Хасан Адемов

17:53 | 22.01.20 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Да се удължи срокът, в който бъдещите пенсионери могат да прехвърлят в НОИ средствата, натрупани по партидите им в частните пенсионни фондове. Това е едно от предложенията, които обмисля работната група, която работи по промени в Кодекса за социално осигуряване. Това съобщи за „Труд“ социалният министър Деница Сачева.

В работната група влизат представители на Комисията за финансов надзор, НОИ, социалното министерство и синдикатите.

Предложението за удължаване на този срок е на синдикатите, уточни Сачева. Дали това предложение ще бъде прието, ще стане ясно до месец, когато групата трябва да е готова със законовите промени, каза още социалният министър.

В момента хората, на които предстои да се пенсионират, имат право да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ пет години преди датата на пенсиониране. Първото изплащане на парите от втория пенсионен стълб трябва да започне през 2021 година. 

За първите групи срокът да си прехвърлят партидите вече е изтекъл. В същото време те не са могли да направят информиран избор, защото не са готови промените в КСО, които уреждат методиката за изплащане на втората пенсия, посочи и председателят на социалната комисия Хасан Адемов. С удължаването на срока ще им дадем възможност да променят избора си, допълни той.

Според сегашната методика бъдещите пенсионери ще получават с 20% по-ниска пенсия от НОИ, заради възможността да получават втора такава от частен пенсионен фонд. Този коефициент е замислен при старта на втория стълб през 2002 година. Целта е да се отрази факта, че родените преди 1960 г. правят по-голяма вноска за пенсия в НОИ.

Анализи обаче показаха, че първите групи ще получат по-малка пенсия, отколкото, ако взимат само пари от държавата. Тези хора ще бъдат най-потърпевши от сега предложената методика, защото имат малко натрупани средства в индивидуалните си партиди. Размерът на втората пенсия ще бъде значително по-висок на следващите кохорти пенсионери, родени след 1965 година заради по-големите натрупвания.

Необходимо е да се промени начинът, по който Националният осигурителен институт изчислява индивидуалния коефициент за пенсиите на хората, които избират да получават пенсии от универсалните фондове, категорични са специалистите, които коментираха темата за Investor.bg в края на миналата година.

Справедливият коефициент на намаление е 6-7%, сочат изчисленията на пенсионните фондове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Longin
преди 4 години
кохорти пенсионери, родени след 1965 година......изпълзели на припек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Явно има луди, които ще си извадят парите от частен фонд, за да ги вкарат в НОИ..."Наказанието за глупостта е бедността."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Целта е да подлъжете повече хора да ви подарят парите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още