IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АДФИ: Комисията по хазарта е таксувала по различен начин лотариите

Според предварителните изчисления са събрани 210 млн. лева по-малко от хазартни такси

18:11 | 22.01.20 г. 2
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: &quot;PT Sans&quot;, sans-serif; font-size: 13px;">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Комисията по хазарта е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатори и частните оператори. Това е станало ясно по време на проверка от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), разкри нейният директор Георги Начев пред журналисти, съобщи bTV. Вследствие на това 210 милиона лева не са постъпили в бюджета от частните лотарийни игри.

Проверката на Комисията по хазарта и таксите, които тя събира, е била разпоредена от финансовия министър Владислав Горанов декември миналата година, а по-късно е издадено постановление на специализираната прокуратура за такава проверка, но с по-голям времеви обхват. Инспекцията е обхващала периода 2014-2019 г., като през това време в бюджета са постъпили 500 милиона лева, а по предварителна оценка е трябвало да бъдат 710 милиона.

„Тепърва ще се изяснява законосъобразността на действията на Комисията по хазарта, но фактите говорят, че по различен начин са събирани таксите от Българския спортен тотализатор и останалите хазартни оператори за един и същ вид игри, без да се знае на какво се дължи това“, отбелязва Начев. Само Българският спортен тотализатор е плащал 15% върху всички залози, докато останалите са плащали по-малко върху комисионите. 

Резултатите от проверката ще бъдат публикувани скоро на сайта на АДФИ, но по моментните изчисления са събрани 210 милиона лева по-малко заради различното таксуване.

Георги Начев заяви, че очаква в края на проверката сумата да се увличи. Начев не се ангажира с определението „щета за бюджета“, нито с отговор на въпроса дали това е законно или не, защото все още не е ясно на какво се дължи тази разлика. Това трябва да установи прокуратурата.

Междувременно днес в Комисията по хазарта влязоха МВР и прокуратурата. От сградата бяха изнесени кашони с документи. Акцията се извърши броени дни след заявката на властта да монополизира лотарийните игри. Каква е целта на акцията на прокуратурата, директорът на АДФИ не знае.

По непотвърдени твърдения причината са внесените от Валери Симеонов поправки в Закона за хазарта, според които занапред лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, трябва да се организират само и единствено от Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“. Предлага се също органите на управление на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор“ да се назначават съвместно от министъра на младежта и спорта и министъра на финансите, като по този начин по-добре ще се гарантира тези органи да са финансово отговорни.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
И тука ще гърмят бушоните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
polki
преди 4 години
Поне 210 млн. са влезли в джоба на най-богатият българин вместо в хазната. А груйчо вече няколко пъти пише из темите, че щял да излиза на протест срещу държавата и за защита на олигарха!!! пълнен non-sens
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още