IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чии интереси обслужва климатичната истерия?

Зад благородния лозунг за спасение на Земята се води война на преразпределение, смята доц. Георги Чанков

21:21 | 22.01.20 г. 29
<p>
	Активисти за климата протестират в Лондон през април миналата година.&nbsp;<em>Снимка: Люк Макгрегър/Bloomberg</em></p>

Активисти за климата протестират в Лондон през април миналата година. Снимка: Люк Макгрегър/Bloomberg

Климатичната истерия със сигурност обслужва интересите на новия зелен капитал, който се опитва да отхапе от пазара на традиционните производители на горива - въглища, нефт, газ. Води се борба за преразпределение, която се крие зад благородния лозунг за спасение на Земята.

Това каза доц. Георги Чанков, преподавател в катедра МО на УНСС, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Климатичната истерия е стигнала връхна точка и вниманието на форума е насочено към политическите водачи", коментира експертът срещата на Световния икономически форум в Давос.

По думите му тази "климатична истерия мина разумната граница в заплахите, които ни засипват и доводите, които ни се предлагат. Отсъства сериозното мнение на химици, физици, експерти по енергетика, биохимици, хората на точните науки рядко вземат думата и по-скоро се чуват тези, които защитават една или друга идея и тя много често е далеч от чистата наука".

Той вижда в това финансов натиск към хора, които изказват определени тези, и посочва, че липсва обективна преценка за това, което ни заплашва и какви мерки трябва да предприемем.

По думите му Грета Тунберг, която присъства на форума, е използвана за налагане на спорни теми.

"Някой стои на масата и брои парите, докато младежите протестират и рискуват здравето си", смята експертът.

"Давос се превърна в медийно събитие. Донякъде е рутинно представление. Можем да кажем, че се очертава някакъв световен ред и Давос е част от тази конструкция, която още се оформя", казва доц. Чанков.

Той припомни, че за първи път темата за глобалното затопляне бе повдигната в края на 70-те години на миналия век, "но тогава никой не я е взел насериозно, и никой не се е уплашил".

Според него най-важната тема е за кризата на модела на съвременния капитализъм. "От 2008 година насам имаме продължителен период на нулеви лихви, на моменти в някои обстоятелства отрицателни. Капитализмът живее от растеж, той има нужда от нарастването на потреблението и производството".

"В момента върви война за икономическия модел - наблюдаваме опит да се върне властта в ръцете на промишления капитал", казва Чанков. 

Решение може да е "здравословно отдръпване от глобализацията", смята той. 

Целия разговор гледайте по-късно във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

18
rate up comment 12 rate down comment 7
khao
преди 4 години
ама не си сигурен в това си изказване, нали ! :)Ти някога участвал ли си в процеса на създаване на нова технология ? А в нейното интегриране ?И би ли ми обяснил защо не си против субсидиите за въглища и ТЕЦ-ове, които ги има от десетилетия, но никога не се пише за тях в медиите! Това всеки път ви питам... и всеки път НЕ ми отговаряте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 3
doba
преди 4 години
khao, всички/повечето/ коментиращи тук сме за Прогреса.НО по естествен път. Никой не е спонсорирал прехода от галери към платноходи. Както и този от платноходи към параходи и т.н. Което сега т.н. 'зелени' се опитват да правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 4 години
. Стане ли надеждна и евтина, веднага късам кабела на енергото. Всички чакаме този момент.--абе значи и ти си ЗА, но тролиш зада не заспиш ... Ще стане, успокой се и спри да пишеш небивалици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 3
khao
преди 4 години
че там повечето са такива ,да не забравяме икономическия университет не можа да си направи *** бизнес план за стрежа на едно крило... че се наложи Тиквата да им дава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Тук си абсолютно прав! Впрочем тя вече не е толкова скъпа технологията, особено като я поеха чайниците. Проблемът е че не е надеждна все още. Стане ли надеждна и евтина, веднага късам кабела на енергото. Всички чакаме този момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
тия дето са се наредили там им е през кабела дали ще фалират държавата.Apr
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 5
Вся власть Советам!
преди 4 години
Навремето мобифоните бяха толкова скъпи че само комунистите и борците (което си е едно и също) можеха да си ги позволят. Но с напредването на технологията и масовото прозиводство цената падна и сега са толкова достъпни че всеки има мобилен телефон че и много по-модерен.Правец 8 струваше повече от Трабант, но и на компютрите им падна цената. Това се случва със всяка технология. Така че не се коси, сега ти се вижда скъпо, но утре ще се чудиш защо изобщо сме горили тези гнусни въглища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 8
Hahoto
преди 4 години
зелените са по-червени от червените, но са прикрити /в зелено/. Една алтернатива става реалност, когато е евтина и надеждна. В момента нито перките, нито черните плочи са еко, нито са надеждни. На 1 мегавата слънчев панел, трябва да осигуриш 1 мегават от фосили, за да го замести, ако мине облак, същото е и за вятъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
тия дето са се наредили за беляНЕ какви цени искат ... пазарни или гарантирани ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 5
Вся власть Советам!
преди 4 години
"учен от УНСС" е тафтология. Такова животно нема! Чудно ми е какво предлагат червените антиподи на зелените. Първо за изпомпаме всички въглеродни енергоносители и тогава да се плеснем по челата и да кажем "Ейййй, *** те свършиха. Е защо по-рано не се сетихме да мислим за алтернативи?"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още