IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси не успяха да задържат рекордите

Силният отчет на IBM тласна нагоре технологичния сектор

23:58 | 22.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси приключиха волатилна сесия близо до равнищата си от вторник въпреки силния ръст при IBM, който тласна нагоре технологичния сектор като цяло, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 9,77 пункта от стойността си и завърши търговията на равнище от 29 186,27 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбеляза малък ръст от 0,03% до ниво от 3321,75 пункта, след като достигна рекорд по-рано по време на сесията. Технологичният показател Nasdaq Composite също достигна исторически връх по-рано през деня, напредвайки с 0,14% до ниво от 9383,77 пункта.

Цената на акциите на IBM се повиши с 3% благодарение на резултатите й за тримесечието, които надминаха очакванията на анализаторите. Компанията също така обяви прогнози за печалбата през 2020 г., които надхвърлиха очакванията.

До момента над 10 на сто от компаниите от S&P 500 са обявили резултатите си за тримесечието. От тях 75% са надминали очакванията за печалбата си, сочат данни на FactSet.

В същото време Apple прибави 0,4% към стойността си и достигна исторически връх. Книжата на Tesla поскъпнаха с 4,1%, а пазарната капитализация на производителя на електромобили надмина прага от 100 млрд. долара за първи път.

Цената на акциите на компаниите за полупроводници също отбеляза исторически връх. The VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) се повиши с 0,8%, след като Intel и Teradyne напреднаха с по над 2,8%.

Книжата на Netflix обаче поевтиняха с 3,6% и неутрализираха някои от ръстовете. Цената на акциите на Boeing също се понижи с над 1% на фона на възобновените притеснения заради 737 MAX.

Вчера основните щатски индекси записаха лек спад, тъй като притесненията от разпространение на смъртоносния коронавирус подкопаха нагласите на инвеститорите. Те обаче бяха успокоени, след като Китай обяви днес мерки за овладяване на вируса.

Американският президент Доналд Тръмп заяви също, че китайският му колега Си Дзинпин ще се справи с кризата, допълвайки, че САЩ държат всичко „под пълен контрол“. Тръмп направи изявлението, след като в страната му беше потвърден първият случай на заболяването в щата Вашингтон. Но Центърът за контрол и превенция на заболяванията съобщи, че пациентът „представлява малък риск“ за обществото.

Основните щатски индекси започват годината силно. През 14-те сесии от началото на 2020 г. широкият измерител S&P 500 е затварял с понижение само пет пъти и е нагоре с 2,8%.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава до съответно 1,767% и 2,217%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отбелязва минимален спад от 0,2% до 97,51 пункта. Еврото поскъпва с 0,09% до 1,1092 долара, а паундът прибавя 0,7% към стойността си до 1,3138 долара. Спрямо йената щатските пари запазват равнището си от 109,86 йени за долар.

На стоковите пазари цените на петрола отбелязаха спад от над 2%, тъй като прогнозите за излишък на пазара на Международната агенция за енергия (МАЕ) и притесненията за търсенето надминаха тревогите около нарушаването на производството на суров петрол в Либия.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняха с 1,39 долара до 63,20 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписаха 1,64 долара от стойността си до ниво от 56,74 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,1% до 1556,3 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още