IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla надмина и Volkswagen по пазарна капитализация

Анализаторите са разединени по отношение на потенциала за ръст, а медианната целева цена е 363,92 долара - с 200 долара под текущата цена

10:39 | 23.01.20 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

 

В сряда американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc. надмина германския автомобилен концерн Volkswagen като втория по капитализация производител на автомобили в света. Акциите на пионера на електромобилите поскъпнаха на Wall Street временно с почти девет процента до 594,50 долара.

По този начин пазарната капитализация на Tesla намина 100 млрд. долара за първи път. По време на пиковия си момент корпорацията бе на стойност 107,2 млрд. долара, докато в момента VW се оценява на около 99,4 млрд. долара. Toyota Motor Corp. остава най-ценната компания за автомобили с оценка от над 230 млрд. долара.

Основателят и главен изпълнителен директор Илон Мъск би трябвало да бъде особено доволен, че Tesla мина границата от 100 млрд. долара, тъй като това може да отключи бонус за изпълнителния дирекор, който официално получава символичната заплата от един долар. С бонусните и опционните си програми той вече може да спечели милиони.

Мъск има право на основни плащания при определени пазарни оценки. Например, ако капитализацията остане на нивото над 100 млрд. долара в продължение на шест месеца, той може да упражни първия от общо дванадесет транша от своята бонусна програма. Тогава той ще получи акции за 346 млн. долара през юни.

Сегашният ръст на цените на акциите на Tesla е поне временният пик на едно рали, което набра скорост от октомври 2019 г. Цената на акциите се удвои, след като производителят на електрически автомобили обяви изненадваща печалба за третото тримесечие и постигна напредък по отношение на новата си фабрика в Китай. Само от началото на годината акциите поскъпнаха с над 30 процента.

Увеличението на цените в сряда беше предизвикано от оптимистичен коментар на анализатора Пиер Ферагу от New Street Research, който повиши ценовата си цел за Tesla с 270 долара до 800 долара за брой. Ферагу прогнозира, че компанията ще продава два до три милиона автомобила годишно след 2025 г., при това ще го прави с най-високите маржове за индустрията.

Анализаторът на Wedbush Дан Айвс също повиши ценовата си цел за Tesla от 370 долара на 550 долара в сряда. Според него производителят на автомобили има големи възможности за растеж, особено в Китай.

Анализаторите обаче не са единни по отношение на потенциала за поскъпване на акцията. Със своята целева цена от 800 долара Ферагу е по-скоро изключение – той дава най-висока оценка сред анализаторите, запитани от доставчика на финансови услуги Bloomberg. От началото на годината осем анализатори повишиха ценовата си цел с над 100 долара. Медианната целева цена обаче е 363,92 долара – с 200 долара под текущата цена.

Много анализатори се съмняват, че Tesla ще надделее над утвърдените автомобилни производители, които сега разработват собствени електромобили. От 36 експерти само десет препоръчват да закупите акцията, десет препоръчват да я задържите, а 16 препоръчват продажбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

17
rate up comment 22 rate down comment 9
Onia
преди 4 години
Времето работи за колите ( и цените) на Мъск. Миша, Миша кога ще ви уврът главите. Никога, май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
дядя вова , да им паднат още малко цените на хибридите втора употреба и ще си заменя някоя от колите ... все пак съм не голям чорбаджия , колите ми не са нови нито си ги купувам нови , първо и второ съм в източна европа и карам европейски коли . най-близкият сервиз на тесла е в холандия ... :))) ... иначе за протокола боря една парадна С5 , имам един партнер да си карам палета напред назад и една 307 ... а , и една корола седанче , ама сигурно ще я бракувам че много и станаха километрите и само в надин няма да и се насландисват ... ти колко хора знаеш дето си купуват чисто нови коли от магазина , а ? и въобще сядал ли си в чисто нова каляска ... например единият от братята ми , ние сме повечко деца :))) ... , му щрака повече зелката и е по-заможен , той си кара чисто нови от магазина и си купува с всички екстри за моделите ... насмогнал си е на масрафа ... :))) ...ще потръгнат още нещата в БГ , не го мисли , и тука ще са понапълни с електрички и хибриди и няма да питаш , а ти имаш ли , а караш ли ... ей го съседа кара чисто ново хибридче на тойота ... завъртях едно две кръгчета , ами екстра си е ... взимах под наем един нисан пикап , пълна електричка , ами хич не е зле ... до 5-10 годинки въобще няма да задаваш такива въпроси ... вервай ми ... :))) ... въпреки , че най-ми допада Е-класата на едно приятелче , друго си е усещането ... еле па с мерника , като светнеш на дълги на цариградско и ти правят път веднага в състезателната лента ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 21 rate down comment 15
khao
преди 4 години
всеки ден виждам поне по една Тесла по улиците на София, колко е тотала незнам... но в последно време ги срещам по често от Бентлитата ! ... па ти прави вятър с устата колкото искаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 15
khao
преди 4 години
много се събра на всичките Кремльовци, ето оня ден и аборт теста мина... Русия ще е монополист в извеждането на хора в космоса, точно още 3-4 месеца и след това в Союза ще се возят само *** по 80$ мил. билета, а в Дракона всички останали за по 20$ мил..... тънканата, паце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 17
miccaelis
преди 4 години
ше си купят един кyp, как написах и на предния оръфляk щот в скъсана държава кат наща дет немат 5 стинки за хлеб, със сигурност само Брадви карат .... То и в по-богатите евроггейски страни пак ги нема Теслите въпреки инджекциите на печатницата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 10
zelka007
преди 4 години
много му се събра на импа , тия дни лично китеника е разписал и за голям фотоволтаичен проект на държавна земя ... мани - мани ... :))) ... цялото атлантическо крайбрежие са го обърнали на вятърни паркове ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 13
miccaelis
преди 4 години
eй ти нещо от Кремъл директно .... нишо ве който е просс то е задълго .... :))The Fed has been injecting hundreds of billions into markets since Septembers rate crisis. Heres why it might not be enough to calm lending conditions.https://***.businessinsider.de/international/why-fed-repos-capital-injections-might-not-calm-liquidity-fears-2019-10/?r=US&IR=T
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 16
miccaelis
преди 4 години
тук сме а ти Тесла имаш ли или май само на картинка от дъвка турбо ?? .... :)) От вас позеленелите глуппаци ни един нема такава кола, нормално щот струва 100 бона в евра. А пазарнарта им капитализация не е от нещо направено, а от безкрайното принтиране и инджекции на ФЕДа у борсата, кат стане мяу ше видиме тогаа колко Тесли ше преброиме на есен с изборите .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 17
miccaelis
преди 4 години
тва не е критерий драги ми преписвачев, на всички бе известно за инджекцията на "Демокрацията" у монополистичния пазар от ФЕДа на репопазара и оттам вертикалата на борсата която се надъpви кат за световно .... Колите на тез все още не моат да минат повече от 300/400 км в сравнение с който и да било дизел/бензин дан говорим за цена и колко произведени коли имат Секирите и VW май последните имат доооооооооста повечко ммм ? е чудно що ли..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 11
mick
преди 4 години
Колко имаш прички остават до първата възможност? :) Ако нямаш за кола, купи си акции. Ако не друго Тесла са случили на инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още