IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли мерките на държавата да стимулират българите да се върнат от чужбина?

Над 60% от младите българи, учещи в чужбина, имат желание да се върнат в България, сочи проучване на социалното министерство

12:44 | 23.01.20 г. 4
<p>
	Зорница Русинова: <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Зорница Русинова: Снимка: БГНЕС

Над 60% от младите българи, учещи в чужбина, имат желание да се върнат в България, сочи проучване на социалното министерство. Това каза по Нова телевизия зам.-социалният министър Зорница Русинова, която аргументира идеята българите в чужбина да бъдат стимулирани да се завърнат у нас чрез различни привилегии.

Част от мерките са осигуряване на средства за наем на жилище и детегледачка, което следва да е стимул за завръщането на българите.

„Целта ни е да подпомогнем младите хора в случаите, в които те имат интерес не само да се върнат в София и градовете, където са ситуирани големите работодатели, предлагащи високоплатени работни места, но и в малките населени места. Това е причината да подкрепим и самия работодател“, посочи Русинова.

Предвижда се кампания сред българите в чужбина, която да информира за наемите и цените на жилищата в страната, лихвите по кредитите, цените в детските градини. 

"Можем да предложим подкрепа, като осигурим за няколко месеца наема на жилище. Наемът ще е съобразен с цените в конкретния град. Задължително условие ще е човекът да няма собственост в същия град", каза Русинова. И допълни, че много фирми предлагат добри работни места и в по-малките градове. Тя даде пример с Пазарджик, където австрийски инвеститор предлагал заплата от 900 лв. За да се върне българин от чужбина и заживее там, към възнаграждението му ще бъде добавена половин минимална работна заплата, което в момента се равнява на 305 лева.

Услугите ще се предоставят безплатно в рамките на няколко месеца.

Не съществува българска фирма, която да няма нужда от висококвалифицирани кадри. Около 10 000 са обявените работни места в цялата страна. Основно се търсят икономисти и инженери, допълни Русинова.

„В момента над 6 000 са младите хора, които учат в престижни университети във Великобритания. Около 1 200 са в Шотландия, 1 400 - във Виена и близо 7 000 учащи в Германия. Проведохме проучване сред тези млади хора и над 60% от тях имат желание да се върнат в България”, добави Русинова.

„За нас е важно да гарантираме на всички тези млади хора, които отиват да учат в престижни университети, че можем да ги подкрепим. Дългият път да задържим младите в България е през инвестициите в образованието. Когато има качествено обучение - средно и висше, голяма част от младите хора ще останат у нас”, посочи още Зорница Русинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
irina_fil
преди 4 години
Те са заминали, защото търсят по-добри условия изобщо, по-добра среда като цяло, а не просто пари. Понеже са образовани, инициативни, работещи, можещи те са хората, които би трябвало да изкарват парите, а не да са ползватели на социални услуги. И защо тези, които сме останали и се борим здраво да трябва да поемаме разходите им? Техен е изборът да заминат, те са свободни хора. Дава ли си сметка безумецът, който го е измислил това, че българите в България ще намразят българите, които се връщат, защото е тотално несправедливо да им се плаща за това. Точно тези хора би трябвало да изкарват най-много, а не да консумират, това което ние сме изкарали. И кой пък е казал, че като си завършил в Англия например, се по-качествен от този, който се справя тук. Откъде-накъде! И заплатата е за извършен труд, за принос, а не защото имаш черни очи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
miccaelis
преди 4 години
те имат желание ама не се връщат и аз иам ама и аз не се връщам, познавам много дет се върнаха в Българията пседяха и аре обратно навънка що ? остаам ви го за домашно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 4 години
Мерките са такива че тия дето останахме да съжалим че не напуснахме на времето ... въпреки че всичките политики на Тиквата са такива!Аз като учих в софия, що никой не ми даде апартамент под наем за сметка на общината ?И като теглим чертата с моите пари от данъците, ще се плаща наема на някой учил в чужбина и който после ще ми земе работата щото Меи-то се води вече пропаднал университет и всеки средняшки Западен ще натежи при подбора! ... или Тиквата наказва тия дето сме стояли тук и сме теглили каиша!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Могат ли мерките на държавата да стимулират българите да се върнат от чужбина? Защо да се връщат от метрополията в колонията?Това е въпросът, който си задават, макар и никой така да не го формулира или осъзнава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още