IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВМРО предлага два дни допълнителен платен отпуск за непушачите

В момента те са дискриминирани заради нерегламентираните почивки за пушене, се посочва в мотивите към промени в Кодекса на труда

11:50 | 23.01.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Работодателят може да договори до два дни допълнителен платен годишен отпуск с работник или служител непушач, или който не пуши в работно време извън регламетираните почивки. Това предлагат с промени в Кодекса на труда трима депутати от ВМРО - Александър Сиди, Искрен Веселинов и Александър Сабанов.

Законопроектът е внесен в деловодството на Народното събрание.

След налагането на забраните за пушене на обществени места, на пушачите се налага да излизат. Това се случва обикновено за по 10 минути на всеки два часа, пишат в мотивите си народните представители. И допълват, че това осигурява на пушачите допълнителна нерегламентирана почивка от 40 минути на ден при 8-часов работен график. А това поставяло непушачите в дискриминационни условия. 

Реално за непушачите няма възможност за такава нерегламентирана почивка, което е странно с оглед на опитите да се намали броят на хората, които рискуват здравето си с този вреден навик, пише още в мотивите.

С тези аргументи от ВМРО предлагат работодателите да могат да договорят със своите служители непушачи допълнителен годишен платен отпуск до два дни. Според тях това ще мотивира повече хора да се откажат от тютюнопушенето и ще премахне дискриминирането по отношение на служителите, които добросъвестно изпълняват трудовите си задължения, без да ги прекъсват за нерегламентирани почивки.

Целта на законопроекта е наред с опазването на здравето на хората, предоставяне на стимул за служителите да ограничат пушенето, както и изравняването на условията на труд и почивка между пушачи и непушачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
penman
преди 4 години
Хубаво, ама как да докажеш, че пушачът се е отказал от вредния си навик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още