IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще оправдаят ли очакванията новите руски министри?

Резултатите, които те знаят как да получат, не водят до икономическото изобилие, което може да постигне само отприщената частна инициатива

16:00 | 28.01.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин въвежда Мишустин на първото заседание на новото правителство. <em>Снимка: ЕРА</em></p>

Путин въвежда Мишустин на първото заседание на новото правителство. Снимка: ЕРА

Новият състав на руското правителство, обявен неотдавна, означава значителни промени в начина на управление на 11-та по големина икономика в света по номинален брутен вътрешен продукт. Президентът Владимир Путин очаква ново поколение висши ръководители, които са изградили цялата си кариера в публичния сектор под неговото управление, да стимулират растежа с ефективни, строго наблюдавани и добре насочени държавни разходи. Реалността вероятно скоро ще ерозира тези очаквания, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

Предишните руски правителства обикновено включваха няколко висококвалифицирани икономисти и икономически мениджъри, но също и много баласт: политически лоялисти и консервативни идеолози, които запазиха работата си само защото дразнеха опозицията и Запада, ветерани от разузнавателните служби, лобисти на важни индустрии и роднини на приближените до Путин. В новия кабинет на министър-председателя Михаил Мишустин, Дмитрий Патрушев, синът на Николай Патрушев, стар приятел на Путин и секретар на влиятелния му Съвет за сигурност, все още е министър на земеделието. Но балансът се измести към нова порода държавни служители - тези с доказана способност да управляват сложни проекти и с умения за самопрезентация, равни на тези на ръководителите в частния сектор. 

Средната възраст на всичките 31 членове на правителството на Мишустин е малко над 50 години, в сравнение с 53 за предишния кабинет на Дмитрий Медведев. Трима от новоназначените са под 40 години, докато при Медведев имаше само един толкова млад министър. Малко от тези хора обаче имат някакъв значим опит в частния сектор. Постиженията, довели до назначенията им, бяха отбелязани в държавни служби или фирми.

Държавните компании и правителството отдавна са предпочитаните работодатели сред младите руснаци. В анкета сред току-що завършили висшисти, проведена от рейтинговата агенция RAEX, 53,7% искат да работят за контролирани от държавата предприятия, а 28,4% искат да влязат в публичната администрация. Много от новите министри са имали тази мечта през 20-те години на управление на Путин и сега я сбъдват.

Вицепремиерът Марат Хуснулин беше отговорен за строителния бум в Москва при кмета Сергей Собянин, включващ 40 нови метростанции и основен ремонт на инфраструктурата на столичния обществен транспорт. Друг вицепремиер, Дмитрий Чернишенко, ръководи организационния комитет на Зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи. Министърът на икономиката Максим Решетников, бивш губернатор на Пермска област в Урал, се счита в Москва за успешен регионален мениджър. В Перм той провеждаше дълги сесии с въпроси и отговори с местните жители в Instagram. Министърът на културата Олга Любимова бе уважавана като ръководител на програмата на министерството за подкрепа на киноиндустрията. Произхождаща от стара московска театрална фамилия, тя е много по-приемлива за столичната интелигенция, отколкото нейният консервативен предшественик. Министърът на образованието Сергей Кравцов беше отговорен за въвеждането на стандартизирани тестове в руските училища.

Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
че и тук е същото ... нашите като не се справят, Боко (нашия путин) винаги ги сменя с по добри ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
Като не се справят затова са президентска република Путин да ги смении назначи по-добри.При нас управляващите като не стават им гледашпростотиите и чакаш с нетърпение да им свърши мандатът на управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 4 години
добре де... едно време по американските филми. Руснака винаги беше един огромен, корав ... поне два метра, и дребния американец го пребиваше ...Сега бате, всичките по 1.50 ... ей го и тоя е полу-ръст като ***! Та питам, къде изчезнаха руснаците дето приличаха на Долф Лундгрен ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Аз квалификации не давам, не сте интересни и не сте на дневен ред. Но все пак да разбирам ли, че има едни добри руските евреи(Путин, Абрамович, Дерипаска, Ротенберг, Михаелсон, Фридман, Вакселберг и др.) едни лоши американски евреи(Блумбърг)???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 7
vzhekoff
преди 4 години
Предлагам на любимия сайт да отвори рубрика "Пackвили", където да се публикуват сие мат'рялчета. Понеже Бершидски не е достатъчно убедителен, дежурните л a й н a p и - капралчето Стоенча на две водки, драскачът с ватенката и другите от хранилката допълнително ще се изxoждат за да е добре оцветена kлoakaта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 12
Вся власть Советам!
преди 4 години
Хахаха,Дали не е защото единият праща копейки от Москва, а другият не?Иначе в някаква степен ви съчувствам. Не е лесно да си комунист - навсякъде мразен, навсякъде eбан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 7
ing5rov
преди 4 години
няма да разбереш ...не ти стига IQ то .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Как да разбирам факта, че едни евреи(Бершидски) хулите, а от други като Владимир Путин по майка Шаломов(Шаломович?) превъзнасяте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Доколкото разбирам, тезата на автора е : " новото руско правителство - стари к-ви, нов бар-дак". Ако е така, напълно съм съгласен с него, независимо как се казва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Вся власть Советам!
преди 4 години
Кефи ме как си "подадоха оставката". Точно както Тодор Живков си подаде неговата. Приемат му я с благодарност, а той горкият мига зад лупите и се чуди какво става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още