IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тунберг: Не ми е нужна икономическа диплома, за да знам, че сметките не излизат

Коментарът на шведката беше направен в отговор на критиката на американските финансов министър за финансовите й познания на Световния икономически форум

22:30 | 23.01.20 г. 18
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Грета Тунберг. Снимка: Bloomberg/Photographer: Jason Alden</em></p>

Грета Тунберг. Снимка: Bloomberg/Photographer: Jason Alden

Шведската активистка за климата Грета Тунберг отвърна на американския финансов министър Стивън Манучин в четвъртък, след като той й препоръча да завърши икономика в колежа, преди да изнася лекции на САЩ за инвестиции в изкопаеми горива, предава CNBC.

 „Свободната ми от занятия година приключва през август, но не ми е необходима диплома по икономика, за да осъзная, че с оставащия ни 1,5 ° въглероден бюджет и текущите субсидии и инвестиции за изкопаеми горива сметките не излизат на плюс“, написа 17-годишната шведка в Twitter. „Така че или ни кажете как да постигнем някакво облекчение на ситуацията, или обяснете на бъдещите поколения и на тези, които вече са засегнати от извънредните ситуации на климата, защо трябва да се откажем от климатичните си ангажименти“, добави тя.

Коментарите на Тунберг бяха направени малко след като Манучин критикува финансовите й познания на Световния икономически форум в Давос.

По време на пресконференция в четвъртък Манучин бе запитан от репортерите дали най-голямата световна икономика трябва напълно и незабавно да се откаже от използването на  изкопаеми горива.

Тунберг, наред с 20 други млади активисти за климата, призова световните ръководители и бизнес лидери да спрат всякакви инвестиции в проучване и добив на изкопаеми горива.

 „Тя ли е главният икономист? Объркан съм“ – каза Манучин и добави: „След като завърши икономика в колежа, може да се върне и да ни поучава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 12
kane
преди 4 години
подкрепям "необразованата" грета, против стив съм, в дългосрочен план тя е права!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Корни, ти си мислиш че през капитализма не можеш да стоиш на тъмно ли. Не се притеснявай, когато заради зелената сделка цената стане непосилна, сам ще си дръпнеш шалтера вкъщи и ще се радваш, че си спестил от комфорта за щастието на Грета и сие умници, дето ви разкостиха от пропаганда, а вие го поемате от тях с кеф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Пак ли искаш на тъмно и студено? Явно ти е харесало. "Най-богатия икономически блок" вече цикли на място, скоро ще започне и да затъва !!! Ти как си го представяш бе - икономика без енергия? Ще се върнем към ръчно занаятчийско производство на свещи ли? И на най-силната държава - вземи и енергията и: край с нея... не за години - за дни !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 12
khao
преди 4 години
Царевичак: ако останеш на тъмно и студено, ти пръв ще запищиш. ---Тъъъп, това беше ежедневие през 80-те на комунизма, па нито умрехме като нация, нито се върнахме в пещерите! Пцувахме малко, пък свикнахме. По тарикатите си имаха автомобилен акумулатор за през режима... нещо като Теслата ама гаражно разработено решение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 3
0pk
преди 4 години
Мачкай, Грете! То техните дипломи са от ония икономическите, дето ги учат че с печатане всички сметки излизат :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 11
Sokratus
преди 4 години
Точно това трябва да правят младите хора - Да се борят за бъдещето си!Колкото и да не се харесва това на разни пенсионери управляващи държави!Бъдещето е Грета, а не на Дедо Дони или свръх човека ЛилиПутин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 12
Sokratus
преди 4 години
Хич не му се връзвай на Импестора! Той е председател на клуб "Земята е плоска"! Тук са и много от неговите членове и той се раздава заради тях! Неуки хора, вярващи в теории на конспирациите и много обичащи Рубли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 12
korn
преди 4 години
На тъмно и студено съм стоял по комунизма, когато имаше режим на тока. Стоял съм на опашка да си купя хляб, три поколяния семейства живяхме в един апартамент 80 квадрата щото тогава нямаше квартири и апартаменти, за една скапана ЛАДА чакахме 13 години да ни излезе реда. Не ми обеснявай кой е презадоволен и кой не. А за изказванията ти че 500 милиона европейци живеещи в най богатия икономически блок в света щели сме да останем без енергия и без цивилизация, не знам кво да ти отговоря. По добре си запознат с нещата от мен, но някой път правиш налуднечиви изказвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Царевичак: ако останеш на тъмно и студено, ти пръв ще запищиш. Без суровини и енергия няма цивилизация, ама това, дето е свикнало да е задоволено и презадоволено, не го разбира... явно и ти, щом си на нейния мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
Petar2015
преди 4 години
Да, тези мислят само за пари - кой колко ще спечели, кой чии интереси брани. Всичко това няма да има значение когато почвата е отровена и въздухът не става за дишане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още