IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Образованието, медицината, спортът и развлеченията не могат без виртуалната реалност

Потребителите оценяват предложенията на VR технологиите, посочват Георги Георгиев, съосновател на ZenART VR и Ния Йотова, директор бизнес развитие в ZenART VR

19:56 | 24.01.20 г.
Образованието, медицината, спортът и развлеченията не могат без виртуалната реалност

Като примери в разговори те посочиха медицината, където VR технологиите вече се ползват за лечение на Паркинсон, но също и за лечение на хората с ампутирани крайници.

"В спорта много отбори тренират с VR. Като имат травми, успяват много по-леко да преминат през рехабилитационния процес", каза Ния Йотова, която разказа, че в ежедневната си работа свързва бизнеса от различни вертикали, като ги убеждаваколко е важно да ползват VR технологии в много аспекти.

Според нея обаче повечето хора не са обучени да ползват VR, трудно им да се справят с хардуера.

Футуристичната игра Half-Life е направила най-голямо впечатление на Георги Георгиев в този аспект.

"Oculus Quest пусна функция, която следи движенията на вашите ръце. Това е силен геймчейнджър на масовото възприятие", допълни Йотова.

По думите на Георги Георгиев Facebook Horizon има потенциал.

"VR средата е затворена и контролирана. Потребителят бива следен. Поведенческата информация е ценна и това би било полезно за Facebook", смята Ния Йотова.

Георги Георгиев поясни, че от началото на годината имат разработка по ZenART, която позволява на потребителя с наличния хардуер да посети различни туристически обекти. “Към момента е заснет Белоградчик. Представя се интерактивна среда, която взаимодейства с потребителя и той с нея", разкри експертът и потвърди, че виртуалната разходка продължава на Карибските и гръцки острови, в джунглата в Южна Америка.

Ния Йотова прогнозира, че Virtual Reality Headset са необходими на потребителите, за да разглеждат въпросните локации. “С времето те стават все по-достъпни", заяви тя.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още