IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Нашите представители нямат право да ползват WhatsApp

Забраната е от лятото на миналата година и е свързана със сигурността

15:20 | 24.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Представители на Организацията на обединените нации (ООН) не бива да ползват WhatsApp, за да комуникират, ако „не е поддържана като сигурен механизъм“, твърди говорителят на организацията, цитиран от Ройтерс.

Коментарът беше направен, след като ООН обвини Саудитска Арабия в използването на комуникационната платформа за хакването на смартфона на главния изпълнителен директор на Amazon и собственик на Washington Post Джеф Безос.

Независими представители на ООН обявиха по-рано тази седмица, че разполагат с информация за „потенциална намеса“ на принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман в предполагаемата кибератака спрямо Безос през 2018 г.

От ООН призоваха за незабавно разследване от Съединените щати и от други власти на база на доклад от базираната във Вашингтон FTI Consulting. Според този доклад телефонът на Безос е бил заразен със зловреден софтуер, изпратен от акаунта на принца в WhatsApp.

На въпрос дали генералният секретар на ООН Антонио Гутиерес е комуникирал със саудитския принц или някой от другите световни лидери през WhatsApp, говорителят на ООН Фархан Хак заяви: „Висшите представители на ООН са инструктирани да не ползват WhatsApp, ако не е подкрепен от механизъм за сигурност“.

"Така че не, не вярвам генералният секретар да го използва“, заяви Хак. По-късно допълни, че директивата да не се ползва WhatsApp е въведена за представителите на ООН още през юни миналата година.

Запитана за решението на ООН, WhatsApp коментира, че предлага водеща за индустрията сигурност на повече от 1,5 млрд. потребители.

"Всяко лично съобщение е защитено с криптиране от край до край, за да предотврати WhatsApp или други да виждат чатовете. Технологията за криптиране, която разработихме със Signal е силно предпочитана от експерти по сигурността и е най-добрата достъпна за хората по света“, коментира директорът по комуникациите в WhatsApp Карл Уог.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Bat Sande
преди 4 години
"Чалмата има пари да си позволи хора да убива, така че това с телефоните въобще не е проблем. Той е наш приятел, той не е враг! Освен това заслужава награда, а не санкции!"...би казал лицемера бай Дончо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още