IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones се свлече под прага от 29 хил. пункта заради коронавируса от Китай

И трите основни щатски индекса записаха понижение за седмицата

23:58 | 24.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси завършиха седмицата със спад след потвърждаването на втори случай в САЩ на смъртоносния коронавирус, който засили опасенията, че заболяването ще се отрази на световната икономика, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average завърши сесията със спад от 170,36 пункта до ниво от 28 989,73 пункта, след като скочи с над 100 пункта по-рано през деня. Dow приключва търговията под равнището от 29 хил. пункта за първи път от 14 януари.Индексът с 30 компании за кратко отписа над 300 пункта от стойността си, след което възстанови част от загубите благодарение на съвземането на акциите на Boeing.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 0,9% до ниво от 3295,47 пункта и регистрира най-голямата си загуба от началото на годината. Технологичният показател Nasdaq Composite също приключи деня със спад от 0,9% до равнище от 9314,91 пункта.

Днес Центърът за контрол и превенция на заболяванията съобщи, че жител на Чикаго, който през декември пътувал до китайския град Ухан, откъдето тръгна епидемията, е бил диагностициран със заболяването.

Американският сенатор Джон Барасо съобщи по-късно, че CDC е уведомила конгресмените, че е напът да потвърди трети случай на вируса от Ухан в САЩ.

Книжата на United Airlines и American поевтиняха с по над 5%. Цената на акциите на Las Vegas Sands и Wynn Resorts също се понижи с по над 3%.

Доходността по облигациите намаля, тласкайки надолу банковите акции. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа падна под 1,7% до ниво от 1,686%, а тази по 30-годишните облигации се сви до 2,134%. Книжата на JPMorgan Chase, Citigroup и Bank of America поевтиняха с по над 1,5%.

Cboe Volatility Index (VIX), смятан за най-доброто мерило на страха на пазара, за кратко надхвърли 15 пункта за първи път от началото на януари.

Опасенията, че коронавирусът може да окаже въздействие на икономиката натежаха върху пазарите през тази седмица. Dow, S&P 500 и Nasdaq отбелязаха първия си седмичен спад през 2020 г. Dow и S&P 500 записаха понижение от най-малко 1% от началото на седмицата, а Nasdaq отписа 0,8% от стойността си.

Книжата на Boeing поскъпнаха с 1,7%, след като Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) съобщи, че е доволна от напредъка по 737 MAX. Запознат източник съобщи пред CNBC, че приземяването на самолета може да бъде отменено до средата на годината, ако не възникнат нови проблеми.

Щатските индекси започнаха петъчната сесия силно след обявяването на по-добри от очакванията резултати от American Express и Intel.

American Express обяви печалба и приходи за тримесечието, които надхвърлиха очакванията на анализаторите. Резултатите са били стимулирани отчасти от силните приходи от картови такси. Книжата на компанията поскъпнаха с над 2% и достигнаха рекорден връх.

Същевременно Intel прибави над 8% към стойността си, след като резултатите й за четвъртото тримесечие надхвърлиха очакванията. Компанията публикува също оптимистични прогнози за първото тримесечие на 2020 г.

Сезонът на отчетите започва силно, като над 16% от компаниите в S&P 500 са обявили данните си до момента. От тях около 70% са надминали очакванията за печалбата си, сочат данни на FactSet.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, се повишава с 0,19% до 97,88 пункта. Еврото поевтинява с 0,244% до ниво от 1,1025 долара, а паундът губи 0,351% от стойността си до 1,3075 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняват с 0,201% до ниво от 109,26 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола записа най-лошата си седмица от юли миналата година заради разпространението на коронавируса, който подлага на натиск цените. Забавяне на китайската икономика ще се отрази на търсенето, тъй като страната е най-големият вносител на суров петрол в света с рекордните 10,12 млн. барела дневно през 2019 г. Китай е и на второ място по потребление на петрол в света след САЩ.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 1,40 долара до 54,19 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент описаха 2,2% от стойността си до ниво от 60,69 долара за барел. И двата сорта петрол регистрират трета поредна седмична загуба.

Същевременно американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,65% до 1572,6 долара за тройунция, тъй като коронавирусът подкопава рисковите нагласи и тласка инвеститорите към активи-убежища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още