IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перничани поискаха оставката на премиера Бойко Борисов заради водната криза*

Протестът пред сградата на Министерски съвет в София е под наслов "Сурва от Перник"

13:09 | 25.01.20 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Жителите на Перник, които излязоха на протест в центъра на София заради водната криза в града, поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова. Протестиращите, които по-рано тръгнаха на шествие от площад "Александър Първи", стигнаха до Министерския съвет, но движението по булевард "Цар Освободител" остава затворено. Недоволните обявиха готовност да останат пред сградата до 22 часа тази вечер, за да бъде изпълнено искането им, предава БНР.

Недоволството на живещите в миньорския град е подкрепено от жители на столицата, Сливен и Бобов дол. Хората от Бобов дол обявиха, че протестират и с искане горенето на отпадъци в местния ТЕЦ да бъде прекратено окончателно.

Протестът е организиран от Инициативен комитет „Спаси Перник“. Посланието е "Вода за Перник, вода за България!".

Облечени в жълти жилетки, жителите на Перник протестират пред сградата на Министерския съвет в София под наслов "Сурва от Перник". Заради водната криза в града беше отменен традиционният фестивал, който трябваше да се започне на 24 януари и да завърши утре - на 26 януари.

Според перничани от самото начало на кризата не се оценява правилно отговорността на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и затова те искат още оставки.

Водният режим в Перник започна на 18 ноември миналата година. В комисията по инженерна инфраструктура на Столичния общински съвет в понеделник кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че до две седмици язовир "Студена" ще достигне мъртвия си обем. Той информира, че загубите на вода в града са 75%. От следващата седмица започва ремонт на ВиК мрежата в Перник, като са осигурени средства, потвърди министърът на икономиката Емил Караниколов.

След като правителството обяви план за решаване на кризата миналата събота, в четвъртък официално поиска от Столичния общински съвет да се използва водопреносната мрежа на София за да бъде насочена вода от язовир „Белмекен“ през язовир "Бели Искър" към Мало Бучино за Перник.

Според концесионера „Софийска вода“ няма техническа пречка да бъде използвана водопреносната мрежа на София, като няма да се наложи повишаване на цената на водата за столичани.

Във вторник се свиква извънредна сесия на Столичния общински съвет, на което ще се решава дали да се позволи да се ползва ВиК мрежата на града. Кметът Йорданка Фандъкова и общинските от ГЕРБ, БСП и Патриоти за София заявиха готовност да се помогне на перничани, стига да не бъде създадена криза с водата на София.

Информацията е допълнена в 14,01 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 22 rate down comment 15
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Жертво на лоботомия, какво злато да се наципнализира бе, има руда някъде под земята, която трябва да се намери, изкопае, преработи и тн. Аман от лозунги и опорки, пак нещо иска да национализира, ама то от плосък соц мозък какво да очакваш, освен да влезе да обира някоя мандра?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
*Куурнела
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 4 години
*** едвам пуснала козичките, време е да пробва чрез тръби да додрапа до властта. Едно и също години наред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 16
дядя Вова
преди 4 години
Постскриптум:Защо не национализираме златото, тока и водата,а национализираме лотарията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 13
дядя Вова
преди 4 години
3-те бългаски държави и сегашната ситуация:- Ум царува.- Ум робува.- Ум патки пасе.- Патките пасат ума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
Вся власть Советам!
преди 4 години
"Той (кметът на Перник Станислав Владимиров) информира, че загубите на вода в града са 75%. От следващата седмица започва ремонт на ВиК мрежата в Перник, като са осигурени средства, потвърди министърът на икономиката Емил Караниколов."И откъде министърът на икономиката намира средства за ВиК мрежата на Перник? Взима от богатите градове Видин, Малко Търново и Момчиловград и дава на бедния Перник?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още