IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Изгонването на руски дипломати от България е провокация

София не е предоставила доказателства, че основателно гони двамата руски граждани, отбелязват от външното министерство на Русия

19:14 | 25.01.20 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Дейвид Райдър/Bloomberg</em></p>

Снимка: Дейвид Райдър/Bloomberg

Изгонването на двама руски дипломати от България е неприятелска стъпка и провокация, а Москва си запазва правото да вземе ответни мерки. Това се казва в коментар на Министерството на външните работи на Русия за решението на българските власти да обявят двама дипломати за персона нон грата заради подозрения в шпионаж, цитиран от ТАСС.

Тези действия на София са в разрез с конструктивните и почиващи на взаимно уважение руско-български отношения, отбелязват от външното ведомство на Русия. От там съобщават, че България не е предоставила доказателства, че основателно гони двамата руски граждани.

По-рано посолствата на Съединените щати и Великобритания в София и мисията на Канада в Букурещ, която отговаря и за страната ни, подкрепиха действията на българските власти за изгонване на двама руски дипломати, уличени в шпионска дейност, съобщава БНР.

Специализираната прокуратура образува две досъдебни производства за престъпление срещу България след получаването на съответните сигнали от ДАНС. Става дума за случаи, при които две лица – руски граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация. Това представлява престъпление по чл. 104 от Наказателния кодекс.

В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност. Той е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Руският гражданин има статут на дипломат и е акредитиран у нас като първи секретар в консулския отдел на руското посолство. Вероятно става въпрос за същия човек, който заради образувано досъдебно производство за извършване на шпионска дейност напусна страната през октомври. В отговор Русия изгони български дипломат на сходна позиция.

В рамките на разследванията по другото досъдебно производство е установено, че в периода от октомври 2018 г. до настоящия момент друг руски гражданин е събирал разузнавателна информация от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

Това е втори подобен случай през последно време. През октомври 2019 г. бе установено, че първи секретар на руското посолство в продължение на година е провеждал регулярни срещи с български граждани, разполагащи с класифицирана информация на България, ЕС и НАТО.

Страната ни повдигна обвинения и на трима руснаци за опита за убийство на търговеца на оръжие Емилиян Гебрев в рамките на разследване, свързано с нападението чрез отравяне срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 10 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Объркал си сайта, ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 11
TomaNeverni
преди 4 години
Със сигурност руските "шпиони" са ни посочени от хамериканските "бойци на тихия фронт" или други пееедаали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 6
Спящият бик
преди 4 години
В България има толкова руски шпиони, че всеки ден да гоним по двама, пак няма да свършат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 19 rate down comment 9
zelka007
преди 4 години
импе , цитирам пасажи от пленума през 1963 година , стенограмата е общодостъпна , можеш и сам да я прочетеш цялата ..."Когато след години НРБ стане едно цяло със Съветския съюз, тя не ще загуби нищо от своя суверенитет и независимост, ще бъде във всяко отношение суверен и пълноправен член на общото семейство на съветските социалистически републики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
ей , това беляНЕ ... нема спирка ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 21 rate down comment 20
Императорът
преди 4 години
Не е ли малко нелогично да се гонят руски дипломати по някакви абсурдни обвинения (тая фантастическа връзка скрипал - гебрев - новичок - Русия направо кърти мракът), а да не е изгонен досега нито един американски посланик или друг дипломат -нищо че те нагло и открито се намесват във вътрешните работи на държавата ни? Помните ли оня анaлен извратеняк уорлик, който обяви ромовете за БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ от Столипиново, където ходеше да търси ласки изотзад? Той направо заяви, че в бъдеще нашата държава няма да е наша... и никой не посмя да гъкне !!! Или ония - Полуживата, изр0дът, дето пукна и оня третия - дето директно ни заповядаха да отхвърлим подписани договори за Южен поток и Белене... картофоглавия само изкозирува - и това ни струва вече милиарди !!! Ти дрънкотиш вечните ви опорки за 16-а република (недоказани митове от прехода - остава и да обясниш как и защо мегаломанът Брежнев е отказал да прилапа апетитната хапка България), но си затваряш очите пред очевидния факт, че американските наглеци от 30 години ни третират като окупирана държава, дори не и като колония !!! И говориш, че русофилите били предатели (без да съм такова) ???? Що за живoтно си ти, бе? Когато бяхме държава, такива като тебе ги разстрелваха !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 24 rate down comment 10
Sokratus
преди 4 години
Най-голямата и най-мощната държава в сета все се сили на малки държави!Не дай си боже да им избгониш няко провален разведчик!!!И после едни заплахи!Ако не доставят *** и пИтрол, ще бъдт толкова голями колкото Македония за нашата външна търговия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 6
Yanis83
преди 4 години
Някои може от бързане,дори да си постне опорните точки барабар с инструкциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 22 rate down comment 11
redcretin
преди 4 години
Абе я ДГД , *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 30 rate down comment 16
Вся власть Советам!
преди 4 години
Точно гнусярите по-долу дето искаха да правят България 16-та република на СССР е редно да си траят. По-големи предатели, дупедавци и българомразци от русофилите няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още