IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Изгонването на руски дипломати от България е провокация

София не е предоставила доказателства, че основателно гони двамата руски граждани, отбелязват от външното министерство на Русия

19:14 | 25.01.20 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Дейвид Райдър/Bloomberg</em></p>

Снимка: Дейвид Райдър/Bloomberg

Изгонването на двама руски дипломати от България е неприятелска стъпка и провокация, а Москва си запазва правото да вземе ответни мерки. Това се казва в коментар на Министерството на външните работи на Русия за решението на българските власти да обявят двама дипломати за персона нон грата заради подозрения в шпионаж, цитиран от ТАСС.

Тези действия на София са в разрез с конструктивните и почиващи на взаимно уважение руско-български отношения, отбелязват от външното ведомство на Русия. От там съобщават, че България не е предоставила доказателства, че основателно гони двамата руски граждани.

По-рано посолствата на Съединените щати и Великобритания в София и мисията на Канада в Букурещ, която отговаря и за страната ни, подкрепиха действията на българските власти за изгонване на двама руски дипломати, уличени в шпионска дейност, съобщава БНР.

Специализираната прокуратура образува две досъдебни производства за престъпление срещу България след получаването на съответните сигнали от ДАНС. Става дума за случаи, при които две лица – руски граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация. Това представлява престъпление по чл. 104 от Наказателния кодекс.

В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност. Той е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Руският гражданин има статут на дипломат и е акредитиран у нас като първи секретар в консулския отдел на руското посолство. Вероятно става въпрос за същия човек, който заради образувано досъдебно производство за извършване на шпионска дейност напусна страната през октомври. В отговор Русия изгони български дипломат на сходна позиция.

В рамките на разследванията по другото досъдебно производство е установено, че в периода от октомври 2018 г. до настоящия момент друг руски гражданин е събирал разузнавателна информация от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

Това е втори подобен случай през последно време. През октомври 2019 г. бе установено, че първи секретар на руското посолство в продължение на година е провеждал регулярни срещи с български граждани, разполагащи с класифицирана информация на България, ЕС и НАТО.

Страната ни повдигна обвинения и на трима руснаци за опита за убийство на търговеца на оръжие Емилиян Гебрев в рамките на разследване, свързано с нападението чрез отравяне срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 30 rate down comment 17
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Я що мурзиллки са вдигнати по тревога да пишат, хаха! А то един "ентеуект" струи от постовете, едно чудо, мила моя майно льо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 30 rate down comment 18
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Нагли руски мекетета, какво да очакваш от тях?! Че ще си признаят ли?? Те критикуваха Иран, че си признаха за сваления самолет, тая тяхна гнусарщина е известна по цял свят вече.Чиба на шпионите и това е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 24
дядя Вова
преди 4 години
Новата американска посланичка се изживява като губернатор на България. - Тя си е.Не е ли редно да обяснят на тази самозабравила се посланичка, че е дипломат и да си гледа дипломацията?- Не е редно. Колониите не правят така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 17
дядя Вова
преди 4 години
В 10-ката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 26 rate down comment 27
serafima
преди 4 години
Колко страннно! В България няма НИТО ЕДИН шпионин от ФАЩ! Само руски шпиони, което после се оказва фалшиво, както са всички скалъпени истории от Кравария и Козяк. САЩ искат да ОТКРАДНАТ енергийната система на България. САЩ искат да съсипят енергетиката на България и да я поставят под свой контрол. И да ни изрекетират да купуване техният сгъстен газ. Новата американска посланичка се изживява като губернатор на България. Не е ли редно да обяснят на тази самозабравила се посланичка, че е дипломат и да си гледа дипломацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 23
Frosty
преди 4 години
На мен ли ми се струва, че аборигенът Мбоко Тиквеску, който превърна страната България в Световен Център на *** и Токсичните Отпадъци, се опитва, чрез скандали и провокации да провали руските проекти за газов транзит към западна Европа, по нареждане на тъпите му задокеански господари. В правилна насока ли мисля??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 19
дядя Вова
преди 4 години
"....Той е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната..." - Как смее!!!Та, това е най-строго пазената тайна в държавата!!!"Тоя дипломат си е направо ***.Да фане първото ссигане, да му бутне 50 евракиси ще има всичко от-до плюс ценоразписа!Мъка, мъка, мъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 19
ing5rov
преди 4 години
интересно ти от какво си радостен ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 18
retro_69
преди 4 години
Разбира се,че трябва да се гонят руските шпиони....Ето с какъв гнусен и подъл шпионаж се е занимавал единият - "....Той е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната..." - Как смее!!!Та, това е най-строго пазената тайна в държавата!!!Възмутително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 21
Вся власть Советам!
преди 4 години
Хахаха,Теб те е яд че не си вече надупен на руснаците ли? Ти да си се влюбил докато са те онождали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още