IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Изгонването на руски дипломати от България е провокация

София не е предоставила доказателства, че основателно гони двамата руски граждани, отбелязват от външното министерство на Русия

19:14 | 25.01.20 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Дейвид Райдър/Bloomberg</em></p>

Снимка: Дейвид Райдър/Bloomberg

Изгонването на двама руски дипломати от България е неприятелска стъпка и провокация, а Москва си запазва правото да вземе ответни мерки. Това се казва в коментар на Министерството на външните работи на Русия за решението на българските власти да обявят двама дипломати за персона нон грата заради подозрения в шпионаж, цитиран от ТАСС.

Тези действия на София са в разрез с конструктивните и почиващи на взаимно уважение руско-български отношения, отбелязват от външното ведомство на Русия. От там съобщават, че България не е предоставила доказателства, че основателно гони двамата руски граждани.

По-рано посолствата на Съединените щати и Великобритания в София и мисията на Канада в Букурещ, която отговаря и за страната ни, подкрепиха действията на българските власти за изгонване на двама руски дипломати, уличени в шпионска дейност, съобщава БНР.

Специализираната прокуратура образува две досъдебни производства за престъпление срещу България след получаването на съответните сигнали от ДАНС. Става дума за случаи, при които две лица – руски граждани, са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация. Това представлява престъпление по чл. 104 от Наказателния кодекс.

В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност. Той е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Руският гражданин има статут на дипломат и е акредитиран у нас като първи секретар в консулския отдел на руското посолство. Вероятно става въпрос за същия човек, който заради образувано досъдебно производство за извършване на шпионска дейност напусна страната през октомври. В отговор Русия изгони български дипломат на сходна позиция.

В рамките на разследванията по другото досъдебно производство е установено, че в периода от октомври 2018 г. до настоящия момент друг руски гражданин е събирал разузнавателна информация от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва.

Това е втори подобен случай през последно време. През октомври 2019 г. бе установено, че първи секретар на руското посолство в продължение на година е провеждал регулярни срещи с български граждани, разполагащи с класифицирана информация на България, ЕС и НАТО.

Страната ни повдигна обвинения и на трима руснаци за опита за убийство на търговеца на оръжие Емилиян Гебрев в рамките на разследване, свързано с нападението чрез отравяне срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 23 rate down comment 26
дядя Вова
преди 4 години
Е то от времената на СССР си е така.Такова е племето, преданно към всеки Биг Брадър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 33
ing5rov
преди 4 години
американската колониална администрация начело с Бокаса , за пореден път печели приза "най надупен съюзник " .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още