IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързото разпространение на коронавируса смъкна цената на петрола с над 2%*

Вирусът е последният катаклизъм на петролния пазар, който бе засегнат и от вълненията в производителите от Близкия изток и Северна Африка

09:50 | 27.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив&nbsp; на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив  на Ройтерс

Цените на петрола се понижават с още 2% в понеделник, тъй като нарастващият брой случаи на новия китайски вирус задълбочи опасенията относно търсенето на суровината, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 1,22 долара, или 2,01%, до ниво от 59,45 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 53,04 долара за барел, което е понижение от 1,16 долара или 2,14%.

Вирусът е последният катаклизъм на петролния пазар, който бе засегнат и от вълненията в производителите от Близкия изток и Северна Африка. Пазарът в момента се намира в излишък в световен мащаб, въпреки че Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници намаляват продукцията си, за да поддържат цените. Според инвеститорите търсенето на петрол ще спадне още повече поради ограничаването на пътуванията, за да се избегне разпространяване на заразата.

„Това може да бъде едно от най-значимите събития в историята, водещи до драстично намаляване на търсенето“, казва Фил Флин, анализатор от Price Futures Group Inc. „Въздействието вече се забелязва в застояващите стотиците хиляди барела. Страховете от бързо разпространение ще убият търсенето на петрол", допълни той.

От друга страна министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман ал Сауд съобщи в понеделник, че следи отблизо развитието на събитията в Китай. Принцът изрази своята увереност, че новият вирус ще бъде овладян.

Пазарите се „ръководят предимно от психологически фактори и изключително негативните очаквания на някои от участници въпреки много ограниченото му (на вируса – бел.ред.) въздействие върху глобалното търсене на петрол“, каза той.

Повечето от финансовите пазари също са повлияни негативно от разпространението на коронавируса.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,41% до ниво от 1578,40 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:28 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още