IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две заседания на централни банки диктуват ходовете на пазарите тази седмица

Бордовете на Фед и Английската централна банка ще проведат първите си официални заседания за тази година съответно в сряда и четвъртък

11:25 | 27.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Започва още една седмица, доминирана от опасенията от бързото разпространение на котонавируса и въздействието му върху финансовите и стоковите пазари.

Цените на петрола спаднаха с още 2%, а стойностите на убежища като йената и държавните ценни книжа се повишиха поради опасенията за въздействието на смъртоносния коронавирус върху краткосрочния растеж. Броят на починалите от болестта се повиши до 80 души, докато потвърдените случаи на заразени в Китай надминаха 2700. Тревогите от епидемията станаха източник на вълнения и в Хонконг.

Междувременно в Европа Матео Салвини изглежда ще претърпи сериозно поражение при ключовото гласуване в един от най-богатите региони в Италия Емилия Романя. Това би осигурило така необходимия тласък на крехкото правителство на премиера Джузепе Конте. Данните на Министерство на вътрешните работи показват, че лявоцентристкият блок ръководен от Демократическата партия води с 51,3%, а дясноцентристка група, оглавявана от антимигрантската Лига на Салвини обединява 43,8% от гласовете.

В неделя вечерта пет ракети "Катюша" са били изстреляни в укрепената Зелена зона в Багдад. Един от снарядите е ударил директно сградата на американското посолство, съобщиха от иракските сили за сигурност. В същото време местните медии съобщиха, че американските вертолети са евакуирали ранени хора. Въпреки че от САЩ не коментираха наличието на ранени, властите отбелязаха, че от септември насам са били извършени 14 атентата срещу американския персонал в Ирак. Подобни атаки на свързаните с Иран паравоенни групировки са се засилили след въздушния удар над летището в Багдат от стана на САЩ този месец, при който загинаха върховният командир на Иран Касем Солеймани и Абу Махди ал Мухандис, ръководителят на подкрепяната от Иран групировка Kataib Hezbollah.

Очаква се тази седмица да бъде наситена с търговски новини. Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин заяви, че е фокусиран върху постигането на сделка с Великобритания през тази година. Междувременно служителите в Лондон омаловажиха въздействието на сделките на Великобритания с китайската фирма Huawei Technologies Co. върху дискусиите с Вашингтон. От своя страна главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние заяви, че ще работи "нощ и ден" за сделка с Великобритания, а други представители на ЕС заявиха, че се надяват да постигнат пробив в отношенията със САЩ.

Накратко, през предстоящата седмица от Министерството на търговията на САЩ ще публикуват данни за поръчки за дълготрайни стоки през декември, брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие и инфлацията през декември. От Федералния резерв и Английската централна банка ще оповестят последните си решения по отношение на паричната си политика.

Всички очи към Apple

Не се очакват по-големи корпоративни провали през седмицата, казва инвестиционният стратег Аксел Боте от Ostrum. „Няма ликвидни алтернативи, които да предлагат възходящ потенциал, подобен на този на акциите“, твърди той. Освен това корпоративните резултати засега са по-добри от очакваното.

Най-добрият пример са Intel и останалите хронично циклични производители на чипове. Американската група представи изненадващо силни тримесечни данни и е насочена към постигане на приходи над пазарните очаквания за 2020 г. Акциите на Intel се повишиха с над пет процента в предборсовата сесия. Покрай нея се възползваха и европейските компании за чипове Infineon и STM, които временно добавиха по два процента към стойността си в петък. Последната дори временно достигна стойността от 27,57 евро - най-високото ниво от почти 18 години.

Подобно на Intel, редица големи американски корпорации биха могли още повече да облекчат настроението на фондовите пазари през тази седмица. Например производителят на iPhone Apple и страдащият в последно време конкурент на Airbus Boeing ще обявяват резултати. При  последния борсовите участници се интересуват предимно за разходите, свързани с проблемните самолети 737 Max.

Инвеститорите, от друга страна, изглеждат по-малко притеснени от тенденциите в Китай: „Силните данни на американския производител на чипове Intel в рамките на иначе много убедителния отчетен сезон в САЩ първоначално ще поставят тревогите за разпространението на короновируса на заден план“, казва пред Handelsblatt aнализаторът Йохен Станцл от онлайн брокера CMC Markets. 

Централните банки също приковават вниманието

От Федералния резерв ще публикуват своето решение в сряда. Служители на Фед сигнализираха, че летвата за промяна на лихвените проценти през тази година е вдигната доста високо. След заседанието си през декември от институцията заявиха, че сконтовите лихвени проценти ще останат непроменени поне до края на 2020 г. или докато не се забележи сериозна промяна в икономическите перспективи. Такава промяна все още не е факт и инвеститорите с интерес очакват дали в речта си след заседанието на борда от сряда следобед управителят на Фед Джером Паучъл ще предостави информация за евентуална промяна в политическия път на централната банка.

В четвъртък се очаква заседанието на борда на Английската централна банка. Някои инвеститори смятат, че създателите на паричната политика ще вземат решение за намаляване на институционалните референтни лихвени проценти за първи път от август 2016 г. Спекулажиите за това действие бяха подтикнати от коментари на управителя Марк Карни и други членове на институцията за необходимостта от облекчаване на политиката. Вероятността за подобен ход обаче намаля в петък, след като данните за индекса на мениджърите по поръчките PMI посочиха разширяване на икономиката през януари след слаба 2019.

Икономическите данни 

Вместо към китайската икономика, вниманието на борсовите участници вероятно ще се обърне към икономиката в САЩ и Германия. Например индексът Ifo ще предостави в понеделник информация за настроението на германските мениджърски етажи. Индексът GfK пък ще предостави информация за настроението на местните потребители в сряда. Сравнителни барометри на настроението за еврозоната ще последват в четвъртък.

Отново в четвъртък от търговското министерство в САЩ ще оповестят данните за нивото на брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие на 2019 г.. През третото тримесечие американският БВП нарасна с 2,1% на годишна база. Стабилните потребителски разходи помогнаха за растеж тогава, въпреки че бизнес инвестициите останаха слаби. Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, очакват БВП на САЩ да е отчел ръст от 2,1% на годишна база пред последното тримесечие на 2019 г.

От Министерството на търговия в САЩ ще публикуват и данни за личните доходи, разходи и нивата на инфлацията през декември в последния работен ден за тази седмица . През последните месеци инфлацията остава под целта на Федералния резерв от 2%, въпреки исторически ниския процент на безработица и наличието на мита върху вноса. Икономистите се надяват доклада да покаже, че предпочитаният от Фед показател за инфлацията, индексът на разходите за лично потребление, набира добро ускорение. Анкетираните от The Wall Street Journal специалисти очакват базовата инфлация да е нараснала с 1,6% на годишна база през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още