IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът продължава негативното си влияние върху борсите в Азия

Днес повечето борси в азиатско-тихоокеанския регион са затворени поради честването на лунната Нова година

11:49 | 27.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Борсите в Япония затвориха сесиите с понижения в понеделник, тъй като инвеститорският оптимизъм беше понижен от бързо разпространяващия се коронавирус, започнал в китайския град Ухан. В същото време повечето борси в азиатско-тихоокеанския регион бяха затворени поради честването на лунната Нова година, информира CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 2,03% до 23 333,51 пункта, докато бенчмаркът Topix спадна с 1,61% до 1702,57 пункта.

Към 11:29 ч. българско време йената се търгува на ниво от 108,87 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,6777 щатски долара.

В Индия индексът Nifty 50 се понижи с 0,4%, докато бенчмаркът Sensex отписа 0,44%.

„Несигурността продължава да тежи на пазарите заради нарастваща загриженост относно смъртоносния и силно заразен коронавирус, който продължава да се разпространява“, казва Лиз Кендъл, старши икономист в ANZ Research.

Досега в Китай са потвърдени повече от 2700 случая на заразени със смъртоносната болест от семейството на коронавирусите, която причинява пневмония.

Китайските власти заявиха, че 461 души са в критично състояние, а около 81 души са загинали до момента. Според предварителните данни мащабът на вируса е засегнал китайската икономика.

„Докъде ще се разпространи патогенът все още не може да бъде оценено", заяви инвестиционният стратег Хиройки Уено от мениджъра на активи Sumitomo Mitsui, цитиран от DPA. „Но е ясно, че потреблението в Китай ще се свие“.

В рамките на борбата срещу вируса правителството в Пекин отмени големи събития и ограничи трафика по време на пиковите пътувания. Освен това бе решено новогодишните празници да бъдат удължени до 2 февруари. Развлекателните паркове остават затворени. В международен план вече са регистрирани и заразени в страни като САЩ, Сингапур, Австралия, Франция, Австрия и Южна Корея.

На този фон акциите на най-голямата японска авиокомпания ANA поевтиняха с 3,02%, докато книжата на на туристическата агенция H.I.S се търгуваха с 6,77% по-ниско. Акциите на Airtech, компания, която произвежда продукти за прочистване на въздуха, използвани в болниците, поскъпнаха с 17,06%. Книжата на Keisei загубиха 1,8 на сто. Компанията е оператор на влака между центъра на града и летището на Токио. Акциите на Azearth пък също бяха сред победителите със скок от почти 24 на сто. Компанията произвежда защитно облекло.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още