IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние: Все още има риск от хаотичен Brexit в края на годината

Ако нямаме споразумение, няма да имаме обичайния бизнес и статукво, коментира европейският представител

22:00 | 27.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лео Варадкар и Мишел Барние по време на общата си пресконференция.&nbsp;<em>Снимка: EPA/AIDAN CRAWLEY</em></p>

Лео Варадкар и Мишел Барние по време на общата си пресконференция. Снимка: EPA/AIDAN CRAWLEY

Бизнесът все още е изправен пред риска от хаотичен Brexit в края на годината, като се има предвид краткото време за договаряне на бъдещите търговски отношения между Великобритания и Европейския съюз. За това предупреди европейският представител в преговорите за Brexit Мишел Барние.

„Тези преговори не са обичайните, тъй като в края на тази година Великобритания напуска единния пазар, това е нейният избор, напуска митническия съюз“, коментира Барние по време на съвместна пресконференция с ирландския премиер Лео Варадкар, цитиран от Ройтерс.

В изказването си Барние постави ударение най-вече върху търговията.

„Ако нямаме споразумение, няма да имаме обичайния бизнес и статукво, ще трябва да се изправим пред риска от това да застанем на ръба, най-вече по отношение на търговията“, коментира той.

В събота вестник Times писа, че британският премиер Борис Джонсън обмисля използването на заплахата от високи мита, за да засили натиска върху Европейския съюз, САЩ и други страни.

Джонсън и министрите от кабинета му са обсъдили по време на среща тази седмица използването на мита като „лост“ в усилията за ускоряване на търговските преговори, което може да доведе до налози от 30% върху някои видове френско сирене и 10% върху германски коли, пише изданието, цитирано от Ройтерс.

По време на заседание на комисия по стратегията за излизане от ЕС в четвъртък министрите са се съгласили, че митата трябва да бъдат подложени на консултации, уточнява Times.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още