IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващата епидемия тежи на цените на петрола*

От Barclays намалиха прогнозите си за цените на суровината с 2 долара

09:39 | 28.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола се понижават за шеста поредна сесия във вторник, след като разпространението на новия коронавирус създаде притеснения за глобалния икономически растеж и търсенето на суровината, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 8 цента, или 0,13%, до ниво от 59,24 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 53,11 долара за барел, което е понижение от 3 цента или 0,06%.

Правителствата на много държави по света предупредиха гражданите си да не предприемат пътувания до Китай, след като броят на починалите от болестта надвиши 100 души. Това се случва в разгара на празненствата за лунната Нова година, които традиционно събират много туристи в Китай.

Търговците на петрол са притеснени от ограниченията на пътуванията, тъй като те и всяко забавяне в растежа на втората по големина икономика в света, и не само там, ще намалят търсенето на суровината на фона на изобилието в предлагането.

„Потенциалът за краткосрочно спиране на пътуванията в цялата страна е голям“, каза Иън Бремър, президент на Eurasia Group и консултант по политически и пазарни рискове.

От Barclays намалиха прогнозите си за цените на суровината с 2 долара, като заявиха, че суровият петрол тип Брент ще струва средно на 62 долара за барел през 2020 г. , а през същия период цената за сорта WTI ще варира около 57 долара за барел.

От банката очакват членовете на групата ОПЕК+ да предприемат по-нататъшни стъпки в подкрепа на пазара на срещата си през март, ако прогнозата им за търсене между 600 000 и 800 000 барела на ден през първото тримесечие на 2020 г. остане нереализирана.

„Въпреки че остава да се види колко бързо ще бъде възпрепятствано разпространението на вируса, опитът от епидемията от ТОРС през 2003 г. предполага, че притесненията за търсенето вероятно са прекалени“, заявиха от банката.

Докато от ОПЕК се опитват да прогнозират евентуалното влияние на вируса, от Саудитска Арабия, фактическия лидер на картела, заявиха в понеделник, че организацията може да отговори на всякакви промени в търсенето.

От друга страна цената на златото бележи ръст от 0,10% до ниво от 1579,00 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още