Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

„Газпром“ запазва доставките на газ за Европа на нивата от последните години

Според компанията основният недостатък на втечнения газ е липсата на възможност за посрещне бързо търсенето по време на пиковите периоди на потребление

0
 
4
 
6
Императорът до: Императорът
преди 8 месеца
Знаем, че американците вдигат производството основно на шистов газ, но при тия цени (все пак и шистовия добив има разходи), ще им е по-изгодно просто да го оставят да си тече от находищата и да го горят в атмосферата, отколкото да го карат до тука - по-малко ще се набутат.
0
 
5
 
5
преди 8 месеца
За изтласкването: да видим при тия ниски цени кой кого ще изтласка. Някои тръгнаха да оплакват Газпром - но истината е, че ниските цени в момента работят за тях... защото в момента LNG са на минус поради несравнимо по-големите разходи: мощности за втечняване на природния газ (само тук един голям завод струва колкото един голям газопровод), енергиен разход за самото втечняване (за целта се изгаря част от самия газ), изграждане и поддържане на танкерен флот, после транспортни разходи, после изграждане на приемни мощности и разход за повторно вгазяване.

Още лятото при предния спад на цените - американците признаха с половин уста, че са продавали LNG на загуба и то повече от месец. Ами нека да продължават, Газпром дори при тия цени печели, макар и по-скромно. Да видим кой пръв ще ръждяса, както веднъж каза Марвин.
0
 
2
 
4
Императорът до: Стоян Петров
преди 8 месеца
Стоянчик - назад са по една елементарна причина, само ти можеш да я разбереш: в края на миналата година имаше огромен риск доставките през територията на крадливите хохъли да бъдат спрени за по-кратък или дълъг период, тъй като договорът им с Газпром изтичаше и не беше ясно ще се подпише ли нов и кога. Затова цяла Европа се подготви за най-лошото и набичи газ до дупка във всички хранилища, за да има запас. Е, след като бе подписан нов договор, всички предпочитат първо да излумкат резервите си, защото съхраняването на огромни количества е най-малкото икономически неефективно, когато си имаш редовни и сигурни доставки. Отделно зимата тази година - топла и нямаше пиково потребление. Няма как да е така през цялата година, защото никой няма толкова резерви и няма как да има.

и още нещо - от което ще те заболи: самата Русия е сериозен потребител на природен газ и става все по-голям, тоест вътрешният пазар е дори по-важен от външният за Газпром. Затова цената на токът в Германия е 33 евроцента, а в Русия - 7 американски цента.
0
 
4
 
3
Императорът до: zelka007
преди 8 месеца
Е, ако почнат да доставят водород от Сатурн, ще стане супер. Ще чакаме, Зелков: ще чакаме.


хахахахахахах - нали тоя водород трябва да се добие от нещо, бе? Най-изгодният метод за добив е именно от природен газ.
7
 
2
 
2
zelka007 до: Стоян Петров
преди 8 месеца
еххх ... какви времена бяха , р.овч. беше договорил триста и кусур долара цена на илядо за БГ , па си имахме и клауза там поръчл/неконсумирал/плащаш ... а сега ... патоци , течни разни молекули , спот цени , кораби ... сложнотии ...

оня ден четох , освен японците и някакъв консорциум от сименс и прочие пуснали експериментална турбина на водород и газ , и те като японците смятат , че ще има на пазара до 2025 изцяло на водород турбина ... без газчица ... та май си прав за излишните тръби ... :))) ... да видим са некой защитник на тръбните молекули какви ще ги нареди ... :)))
7
 
2
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Че смятат да ги запазят добре, но за януари са с 25% назад. Предполагам че ще е така през цялата година. Освен това през 2019 изнесе за европа само с около 1% по-малкоза Европа от 2018, а приходитепаднаха с 13,5%. "Эксперты обращают внимание, что снижение цены на газ в Европе связано с перенасыщением топливом на этом рынке, а также теплой зимой в Европе. «Газпром» в январе сократил поставки газа в Европу на 25% по сравнению с январем прошлого года – с 17,6 до 13,3 млрд куб. м. Более низкий показатель последний раз отмечался в 2015 году, когда экспорт упал до 11 млрд."