IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ запазва доставките на газ за Европа на нивата от последните години

Според компанията основният недостатък на втечнения газ е липсата на възможност за посрещне бързо търсенето по време на пиковите периоди на потребление

16:50 | 28.01.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Руската газова държавна компания „Газпром“ планира да запази газовите доставки за страни извън Общността на независимите държави (ОНД) на нивата от 2019 г., заяви ръководителят на „Газпром Експорт“ Елена Бурмистрова по време на Европейската газова конференция, цитирана от ТАСС. 

„През 2019 г. износът на „Газпром“ за страни извън ОНД достига 199,3 млрд. куб. м газ, включително и 382 млн. куб.м, доставени до новата дестинация, Китай“, заяви Бурмистрова, добавяйки: „Едно нещо е ясно - „Газпром“ остава най-големият износител на природен газ в Европа и в света“.

Спред нея в средносрочен план компанията очаква износът за Европа да остане в рамките на количествата, регистрирани през последните години с корекции, които са свързани с метеорологичните условия.

По думите на Бурмистрова, въпреки ръста на доставките на втечнен природен газ (LNG) за Европа, износът на газ на „Газпром“ леко се понижава спрямо нивата от 2018 г.

„Някои хора смятат, че втечненият газ е по-конкурентен от този, който се транспортира по тръбопроводи. Често може да чуете, че LNG изтласква руския газ от европейския пазар“, коментира още Бурмистрова. Тя отбеляза, че основният недостатък на втечненото синьо гориво се състои в това, че разполага с „ограничена способност да посрещне бързо търсенето по време на пиковите периоди на потребление“.

„В тази насока, за Европа, продължаваме да разчитаме на газа, пренасян по газопроводите, който ще осигури стабилност и надеждност, заедно с гъвкавостта на договорите. В този регион доставките на природен газ чрез газопроводи се просто едно по-изгодно решение“, заключи Бурмистрова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Знаем, че американците вдигат производството основно на шистов газ, но при тия цени (все пак и шистовия добив има разходи), ще им е по-изгодно просто да го оставят да си тече от находищата и да го горят в атмосферата, отколкото да го карат до тука - по-малко ще се набутат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
За изтласкването: да видим при тия ниски цени кой кого ще изтласка. Някои тръгнаха да оплакват Газпром - но истината е, че ниските цени в момента работят за тях... защото в момента LNG са на минус поради несравнимо по-големите разходи: мощности за втечняване на природния газ (само тук един голям завод струва колкото един голям газопровод), енергиен разход за самото втечняване (за целта се изгаря част от самия газ), изграждане и поддържане на танкерен флот, после транспортни разходи, после изграждане на приемни мощности и разход за повторно вгазяване. Още лятото при предния спад на цените - американците признаха с половин уста, че са продавали LNG на загуба и то повече от месец. Ами нека да продължават, Газпром дори при тия цени печели, макар и по-скромно. Да видим кой пръв ще ръждяса, както веднъж каза Марвин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Стоянчик - назад са по една елементарна причина, само ти можеш да я разбереш: в края на миналата година имаше огромен риск доставките през територията на крадливите хохъли да бъдат спрени за по-кратък или дълъг период, тъй като договорът им с Газпром изтичаше и не беше ясно ще се подпише ли нов и кога. Затова цяла Европа се подготви за най-лошото и набичи газ до дупка във всички хранилища, за да има запас. Е, след като бе подписан нов договор, всички предпочитат първо да излумкат резервите си, защото съхраняването на огромни количества е най-малкото икономически неефективно, когато си имаш редовни и сигурни доставки. Отделно зимата тази година - топла и нямаше пиково потребление. Няма как да е така през цялата година, защото никой няма толкова резерви и няма как да има. и още нещо - от което ще те заболи: самата Русия е сериозен потребител на природен газ и става все по-голям, тоест вътрешният пазар е дори по-важен от външният за Газпром. Затова цената на токът в Германия е 33 евроцента, а в Русия - 7 американски цента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Е, ако почнат да доставят водород от Сатурн, ще стане супер. Ще чакаме, Зелков: ще чакаме. хахахахахахах - нали тоя водород трябва да се добие от нещо, бе? Най-изгодният метод за добив е именно от природен газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
еххх ... какви времена бяха , р.овч. беше договорил триста и кусур долара цена на илядо за БГ , па си имахме и клауза там поръчл/неконсумирал/плащаш ... а сега ... патоци , течни разни молекули , спот цени , кораби ... сложнотии ...оня ден четох , освен японците и някакъв консорциум от сименс и прочие пуснали експериментална турбина на водород и газ , и те като японците смятат , че ще има на пазара до 2025 изцяло на водород турбина ... без газчица ... та май си прав за излишните тръби ... :))) ... да видим са некой защитник на тръбните молекули какви ще ги нареди ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Че смятат да ги запазят добре, но за януари са с 25% назад. Предполагам че ще е така през цялата година. Освен това през 2019 изнесе за европа само с около 1% по-малкоза Европа от 2018, а приходитепаднаха с 13,5%. "Эксперты обращают внимание, что снижение цены на газ в Европе связано с перенасыщением топливом на этом рынке, а также теплой зимой в Европе. Газпром в январе сократил поставки газа в Европу на 25% по сравнению с январем прошлого года с 17,6 до 13,3 млрд куб. м. Более низкий показатель последний раз отмечался в 2015 году, когда экспорт упал до 11 млрд."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още