IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Гешев твърди, че Румен Радев е съпричастен към престъпна дейност

Обвинител№1 посочва, че президентът е уличен след проверка на КПКОНПИ със специални разузнавателни средства, за водени разговори за г-жа Д. Р.

18:46 | 28.01.20 г. 11
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Прокуратурата е установила данни за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност от страна на президента Румен Радев. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Във връзка с призива на президента към главния прокурор Иван Гешев да обясни мотивите си за отправеното питане към Конституционния съд за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията, високия обществен и медиен интерес, прокуратурата направи публична информация с извършено от нея разследване.

В хода на образувано и водено от Специализираната прокуратура наказателно производство, наблюдаващите прокурори на 22 януари 2020 г. са извършили цялостен анализ на доказателствената съвкупност, включително и на приобщени по делото веществени доказателствени средства (събрани чрез използването на специални разузнавателни средства експлоатирани от ДАНС, спрямо командира на ВВС генерал-майор Ц. Ст.). При така извършения анализ са констатирани данни и доказателства „за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му“, пише на сайта на прокуратурата.

В съобщението се посочва, че анализът на проведените телефонни разговори разкрива, че обект на проверка от КПКОНПИ е г-жа Д. Р. Наблюдаващите прокурори смятат, че може да се приеме във висока степен на достоверност предположението, че пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи.

С постановление от 23 януари наказателното производство е спряно, тъй като съгласно Конституцията на България държавният глава се ползва с имунитет, изразяващ се в неотговорност за действията, извършени при изпълнение на служебни функции, със изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията (чл. 103, ал. 1 от КРБ) и неприкосновеност за задържане и за възбуждане на наказателно преследване (чл. 103, ал. 4 от КРБ).

Наблюдаващите прокурори са приели, че това би било единственото правилно процесуално решение при липса на трайна практика на КС и ВКС, като всяко друго такова може да бъде предприето, респективно осъществено в нарушение на забраната за наказателно преследване срещу президента, коментират от ведомството на Обвинител №1.

Прокуратурата на България публикува постановление за спиране на наказателно производство от 23 януари 2020 г., от което е заличена информацията, нямаща отношение към посочената причината за спиране на наказателно производство, заедно с част от ВДС (аудио-файлове).

Предоставената информация се разпространява след разрешение на наблюдаващите прокурори по реда на чл. 198 от НПК, уточняват от Прокуратурата на България.

Подчинените на Иван Гешев заявяват, че всички поставени на вниманието на обществеността въпроси, са подробно изяснени в отправеното от главния прокурор искане за задължително тълкуване на чл.103 от Конституцията и публикуваните материали от досъдебното производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
Айде пак, Решетников, ГРУ, баба Яга...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Първо защо бил подслушвал президента, после защо бил подслушвал генерал-майора, накрая защо подслушвал чистачката на гарата.Аре по-кротко. Решетников е вън от опасност, копейките няма да ги спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Ако се допусне, че са подслушвали ГЕНЕРАЛ МАЙОРА , а не ПРЕЗИДЕНТА то откъде е възникнало това ПРЕСТЪПНО поведение в този ВОЕНЕН С ВИСОК РАНГ В БНА ??КОЙ РАЗСЛЕДВА СЛУЧАЯТ И ОТКЪДЕ Е ДОШЛО ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ПОДСЛУШВАНЕ - от военна прокуратура или от студио Хикс ???Мисля, че малоумният Гешев си вкара невероятен автогол, който Радев ако отиграе майсторски може да го прати там където му е местото - В СЪДА ЗА ОБЯСНЕНИЕ НА ПОВЕДЕНИЕТО СИ И ЗА УРОНВАНЕ ПРЕСТИЖА НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ И ДЪРЖАВАТА!!Време е ГЕШЕВ и ЦАЦАРОВ ДА БЪДАТ НАРИТАНИ ПОКАЗНО ЗА ДА ИМ СВЕТНЕ , ЧЕ НЕ СМЕ ПРОКУРОРСКА РЕПУБЛИКА И ЧЕ ТЕ СЪЩО СА УЯЗВИМИ И ПОДЛЕЖАЩИ НА СЪДЕБЕН КОНТРОЛ, КАКЪВТО БЕЗ СЪМНЕНИЕ ЩЕ БЪДЕ УПРАЖНЕН ВЪРХУ ПОВЕДЕНИЕТО НА ГЕШЕВ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
крас
преди 4 години
НОВ СКАНДАЛ ИНИЦИИРАН ОТ ЕДИН НЕВЕРОЯТНО *** ГЛАВЕН ПРОКУРОР, КОЙТО СИ ВКАРА ПЕРФЕКТЕН АВТОГОЛ!РЕДНО Е РАДЕВ ДА РЕАГИРА И ПОИСКА ОБЯСНЕНИЕ КОЙ Е ПРЕДСТАВИЛ НА ГЕШЕВ ТЕЗИ ЗАПИСИ И АКО ТЕ СА ПО НАСТОЯВАНЕ НА ТОЗИ ***, ДА ГО ПОПИТА НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ТОЙ ПОДСЛУШВА ПРЕЗИДЕНСКАТА ИНСТИТУЦИЯ ИЛИ ПЪК ВОЕННИТЕ С ТЕХНИТЕ СЕКРЕТНИ ИНФОРМАЦИИ!!ГЕШЕВ СИ ВКАРА ПЕРФЕКТЕН АВТОГОЛ, АКО ЛИЧНО ТОЙ БЕЗ ДА ПРИТЕЖАВА НЕОБХОДИМИТЕ ПРАВОМОЩИЯ И БЕЗ ДА Е ПОЛУЧИЛ ОТГОВОР ПО ДЕЛО 1 НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД СИ Е ПОЗВОЛИЛ ДА ПОДСЛУШВА ПРЕЗИДЕНТА. Е ТОГАВА РАДЕВ БИ МОГЪЛ ДА ГО ПРАТИ ТАМ КЪДЕТО МУ Е МЕСТОТО - В СЪДА ЗА ИЗЯСНЯВАНЕ НА НЕГОВОТО "ПРОФИСИОНАЛНО" ПОВЕДЕНИЕ И С НАСТОЯВАНЕ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕТО МУ ОТ ВЛАСТ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 13
Бидонойл
преди 4 години
Твърденията на главния прокурор не са слухове, те почиват на факти. Нека с тях да се заеме съда. Съдът може да оневини президента и това ще е най-добрия вариант. Но в случай, че се докаже участие в престъпна дейност, не трябва да има оправдание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Без да съм и аз адвокат на когото и да било и особено (пази Боже) на Гешев, все пак в текста се казва че са подслушвали друго лице, генерал-майор Ц. Ст. Когато генерал-майора говори с президента да изключат микрофона ли?Иначе и аз си мисля че е кьорфишек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
крас
преди 4 години
ВМЕСТО ДА НИ ЗАНИМАВАТЕ С ТОВА КАКВО КАЗАЛ НЯКОЙ СИ И КОЙ ГО Е КАЗЪЛ , Е ПО ДОБРЕ ДА НИ КАЖЕТЕ КАК ПРИКЛЮЧИ "ОТВЛИЧАНЕТО" НА ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА В САЩ И КАКВО СЕ СЛУЧИ С КОЛИЧЕСТВОТО НА ГАЗА КОЙТО ЩЕ ВНАСЯМЕ ОТ РУСИЯ!!Нищо се пише че ще бъде 50% от договореното с Путин количество!!Правителството се вкара в нов скандал с руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
Pyramid
преди 4 години
Точно мен да обвиниш, че се барам адвокат на Радев не върви но...-Абе, на никого ли не прави впечатление, че са подслушвали Върховния Главнокомандващ? И какво точно визират гешевци под държавна измяна? А празните язовири, причинени отжбезхаберие и шуробаджанащина на правителствено ниво? Що не разследват премиера?..уф. Как нецсе сетих!?! Ами нали вярно куче не хапи ръката, що го храни?- Всичко ми се изясни. Спорам с въпросите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 10
Вся власть Советам!
преди 4 години
Навремето имаше слух че Малък Тошко в междучасията в английската гимназия си палел цигарите с десетлевови банкноти. Това не е слух. Прокурорът дава изявление по повод съществуващо разследване. Дали президентът е престъпник ще реши съдът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
крас
преди 4 години
ИНТЕРЕСЕН МЕДИЕН ПОДХОД.УТРЕ СЕ ИСКА ОСТАВКАТА НА ЕДНО НЕГОДНО ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ЩЕ БЪДЕ ИЗМЕТЕНО АКО НЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА ТО ОТ УЛИЦАТА . За това нито вопъл нито стон от продажните ***. СЕГА НИ ВКАРВАТЕ В СПЕКТАКЪЛА "ЕДНА КАКА КАЗАЛА НА ДРУГА КАКА". Забравихте ли "АЛО ВАНЬО" ? Тогава екипа ЦАЦАРОВ - ГЕШЕВ разследва КОЙ Е ПОДАЛ ЗАПИСА а не ИСТИНСКИ ЛИ Е ТОЙ?!!КОЙ СЕГА Е ОБРАЗУВАЛ ТОВА ПРОИЗВОДСТВО И ЗАЩО СЛЕД ТОЛКОВА ВРЕМЕ , точно ден преди вота на това НЕГОДНО управление го извади?!Може би защото СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО което Радев би назначил след падането на това , ще потърси ОТГОВОРНОСТ НА ЛИЦА КАТО ГЕШЕВ И ЦАЦАРОВ най малко заради умишленият фалит на КТБ при който бяха окрадени милиарди държавни пари с които бяха платени задълженията на ЕДИНИЯТ ОТ ГОЛЕМИТЕ АКЦИОНЕРИ НА БАНКАТА - руската банка ВТБ представлявана от Милен Велчев и компания , които не само не платиха на акционерите на банката , но и отмъкнаха от активите й черешката на КТБ - опаратора ВИВАКОМ !!ТОЧНО ЗА КТБ И ВИВАКОМ ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ НОСЯТ И ГЕШЕВ И ЦАЦАРОВ. Да не ни занимават с изсмукани от пръстите си разговори на Радев с Деси , а да обяснят защо вкараха баретите в КТБ и защо помогнаха на руската банка ВТБ да окраде активите на банката. НИМА ЦАЦАРОВ И ГЕШЕВ СА РУСКИ АГЕНТИ??КАТО СЕ ИМАТ ПРЕДВИД ЧИСТО ПРИЯТЕЛСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ НА ЦАЦАРОВ С РУСКИЯТ МУ КОЛЕГА ЮРИЙ ЧАЙКА , защо пък не. ТЯХ КОЙ ЩЕ РАЗСЛЕДВА ИЛИ ТЕ СА НЕДОСИГАЕМИТЕ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още