IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите използват интернет най-вече за разговори или видео връзка

Сред най-разпространените активности на потребителите са участието в социални мрежи, четенето на новинарски сайтове и търсенето на информация за стоки и услуги

16:24 | 29.01.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В България разговорите и видео връзката са най-често практикуваната дейност от интернет потребителите – 58% от българските потребители на мрежата са я ползвали за тази цел. Следва употребата на социалните мрежи (53%) и изпращането и получаването на незабавни съобщения (47%) (услуги тип Messenger, Skype, Viber). Това става ясно от анализ на Евростат за потребителското поведение в интернет за 2019 г. 

38% от потребителите на интернет в родината ни използват мрежата, за да търсят информация за стоки и услуги,  45% - за да четат новинарски сайтове, вестници и списания, 40% - за изпращане и получаване на имейли и 20% - за публикуване и разпространяване на съдържание, създадено от самите потребители.

Една трета от хората, използващи интернет в нашата страна, търсят здравна информация, 6 на сто продават стоки или услуги в мрежата, 7 на сто кандидатстват за работа и 9 на сто се възползват от услугата интернет банкиране.

30% от интернет потребителите у нас използват мрежата, за да слушат музика, 9% - за учебни активности, 6% - за достъп до учебни материали и 4% - за комуникация с преподаватели или ученици и достъп до учебни портали.

През 2019 г. 87% от хората на възраст между 16 и 74 години в Европейския съюз (ЕС) са използвали интернет поне веднъж в рамките на последните три месеца, като за България този дял е 68%. По този начин страната ни се нарежда на последно място в ЕС. 

Най-високо е ползването в Швеция - 98% от шведите са ползвали интернет поне веднъж в последните три месеца. Резултатите от проучването показват, че използването на интернет нараства бързо през годините. Делът на хората в ЕС, които го използват през 2007 г., възлиза на 57%, а през 2013 г. - на 75%. 

Като цяло в ЕС интернет се използва главно за изпращане и получаване на имейли (75%), за намиране на информация за стоки и услуги (68%), за незабавни съобщения (67%) и онлайн новини (63%). По-голямата част от хората в ЕС са използвали интернет за банкови услуги (58%), за социални мрежи (57%), за търсене на здравна информация (55%), за слушане на музика (53%), както и за телефонни или видео разговори (52%).

е1 е1

Разбито по страни, най-много имейли са изпратени/получени в Дания (94%), а най-малко в България (40%). При търсенето на информация относно стоки и услуги първа е Холандия (89%), а последна - Румъния (33%).

При незабавните съобщения първото място отново принадлежи на Холандия (89%), а последното - на Румъния (38%). Ползването на интернет за четене на новини, списания и вестници е най-популярно в Дания (82%) и най-слабо изразено в Румъния (40%).

Лидери при интернет банкирането са Дания, Холандия и Финландия с по 91%, като последна тук отново е Румъния (8%). По отношение на участията в социални мрежи първа е Дания (81%), а последни - Франция и Италия с по 41%.

При търсенето на информация, свързана със здравето, лидер е Финландия (76%), а в дъното на подреждането е България (30%). При слушането на музика през интернет първа е Финландия (76%), а последна - България (30%). При извършването на телефонни разговори и видео връзки посредством интернет първа позиция принадлежи на Кипър, а последна – на Португалия (40%).

е2 е2

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Баш, в това число и да се образова човек, българинът за това не вижда по-далеч от носа си. Най-големият източник на информация е буквално пред тях, всеки ден, а те влизат да си видят фейсбука...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
всяка куха лейка има фейсбук , следователно ползва интернет ... "багажът" е опция ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
И всичко се случва според "багажа".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
Щом душата ти е БИДОН с ОЙЛ,какво друго?Интернета е като лупа:- за душевно и интелектуално развитие;- за всякакво падение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Хора, интернет може да си ползва за гледане на порно, за пиратско сваляне на музика, филми и софтуер, за нелицензиран хазарт, за поръчка на наркотици. А вие го ползвате за глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още