IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на март “Инвестбанк” конвертира 20 млн. евро подчинен срочен дълг в акции

Банката на Петя Славова приключи 2019 г. с печалба от 34,949 млн. лева преди провизии

13:56 | 29.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Инвестбанк</em></p>

Снимка: Инвестбанк

Инвестбанк“ АД отчита положителен финансов резултат преди провизии в размер на 34,949 млн. лева към 31 декември 2019 г. Планираният в капиталовия план финансов резултат е изпълнен на 101,4%, като са начислени изцяло и корекциите от Прегледа на качеството на активите, извършен от Европейска централна банка (ЕЦБ), съобщиха от банката с мажоритарен собственик Петя Славова.

След проведените на 13 януари Общи събрания на облигационерите започна и заместването на притежаваните от акционерното дружество „Инвестбанк“  безсрочни дългово-капиталови хибридни инструменти на стойност 39,210 млн. лева (20 млн. евро) с акционерен капитал.

Посочената операция, заложена в капиталовия план на банката, се очаква да приключи до края на март след одобрение от Общо събрание на акционерите (ОСА), насрочено за 10 февруари и от банковия регулатор в лицето на БНБ.

Investor.bg припомня, че конвертирането на 20 млн. евро подчинен срочен дълг в капитал ще покрие 40% от капиталовия недостиг, като банката обяви, че има план как да набави останалата част с излизане на борсата.

"Инвестбанк" имаше планове да стане публична компания още през 2007-2008 г., като тогава дори стигна до одобрен проспект за първично публично предлагане с целеви диапазон между 59 и 72 млн. лв. Заради бума в кредитирането банките с местна собственост имаха остра нужда от капитал, а еуфорията на БФБ осигуряваше гарантиран инвеститорски интерес. Преди нея успешни IPO-та осъществиха ПИБ (която набра 107 млн. лв.) и Корпоративна търговска банка (58,5 млн. лв.). "Инвестбанк" се забави и с настъпването на световната криза борсовите индекси се сринаха, което доведе до промяна на плана.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още