IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е разделена по въпроса за еврото

Подкрепата е заради удобството от наличието на единна валута в ЕС, скептицизмът е свързан с опасенията за поскъпване на живота

15:31 | 29.01.20 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News


Половината българи са против това страната да въведе еврото като официална валута вместо лева. 19% са за такава промяна, а останалите 31% не знаят или не могат да преценят.  Това сочат данните от социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и проведено от “Тренд” по метода на прякото полустандартизирано интервю.

Интересна е ситуацията с партийното разпределение на вижданията. Мнозинство от избирателите на основните партии са против въвеждането на еврото.

Против еврото са 39% от избирателите на ГЕРБ (спрямо 36% за) и цели 70% от симпатизантите на БСП (спрямо 8% за).

Най-популярната причина за подкрепа на еврото е удобството на това страните в Европейския съюз (ЕС) да имат една валута. Такова мнение е изказано от 32% от анкетираните.

Втората най-популярна причина за предпочитане на еврозоната с 21% е усещането, че подобна стъпка към интеграция ще ни направи пълноправни членове на ЕС и ще ни движи напред. 

Скептицизмът към еврото идва от друга посока – основно свързана с поскъпване на живота и стопанска несигурност.

Основните притеснения на българите при приемането на еврото касаят поскъпването на живота. Цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване са причините единната валута да е нежелана в най-бедната икономика в ЕС. "От данните виждаме, че българите се страхуват от някаква версия на Гръцки сценарий за България, при влизане в еврозоната", отбелязва Георги Вулджев, главен икономист в ЕКИП. "Рисковете пред България са значително повече от евентуалните ползи, с оглед на дълбоките икономически недъзи, от които Еврозоната продължава да страда и които в момента причиняват стагнация на икономическото ѝ развитие" допълва още той.

Вторият най-разпространен аргумент против с 14% е, че българите ще станем по-бедни.

Над половината българи смятат, че трябва да се проведе референдум за влизането на България в еврозоната.

Само 20% от запитаните са на мнение, че рефрендум не е нужен за подобно ключово историческо решение. По-висок интерес към организирането на национално допитване се наблюдава в градовете областни центрове, където всеки трима от пет подкрепят провеждането на референдум.

Като цяло данните показват много ниско нежелание за организирането на допитване за еврозоната, непревишаващо 27% в нито един демографски разрез на обществото и често в диапазон под 20%.

Например само 18% от българите на възраст от 18-29 г. са против такъв референдум.

Над половината българи вярват, че еврото и левът са стабилни валутни системи – 60% и 59% съответно.

Недоверието към двете е ниско, 14% за лева във валутен борд и 10% за еврото, и в двата случая съсредоточено при по-възрастните респонденти, особено тези над 70-годишна възраст. 

Допитването е проведено между 7 и 15 ноември 2019 г. сред над 1000 души. 



На този фон продължават дискусиите за начините, по които страната ни да влезе в ERM II, а след това - и в еврозоната. Премиерът Бойко Борисов поиска управляващите, заедно с БНБ, да подготвят такива поправки в законодателството, че промяна на курса на лева към еврото да става задължително с ратификация на парламента. Целта е да не отпада сегашната законова защита на фиксирания курс и след влизането на България във валутно-курсовия механизъм ERM II. По-рано през деня стана ясно, че премиерът е възложил на финансовия министър Владислав Горанов да покани управителя на БНБ Димитър Радев, председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, както другите партии, за да се вземе единно решение относно „всички страхове, които се опитват от опозицията да насаждат“.

През последните няколко дни и управителят на БНБ Димитър Радев, и финансовият министър Владислав Горанов, дори и премиерът уверяваха, че предложението за промяна на чл. 29 от ЗБНБ не застрашава борда, но въпреки това множество експерти и анализатори настояваха, че всъщност има проблем и той е сериозен. Оказва се също, че самата процедура по приемането на дадена страна в ERM II не е толкова ясно разписана, както се твърди и всъщност позволява тълкувания, особено в частта за това как се взимат решенията – дали с пълно единодушие, или с мнозинство, което са различни неща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Много правилно мислят хората, защото са изпитали на гърба си честността и принципността на политиците ни. И единствената придобивка за хората е борда, от който политици и банкери, така желаят да ни спасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Едно е еврото да бъде прието като котва в системата на валутен борд, съвсем друго е да си в еврозоната и да не можеш да мръднеш от него. Защото, ако еврото потъне и си в еврозоната няма накъде да бягаш. Докато, когато си във валутен борд, и ако се появи проблем можеш просто да смениш еврото с др.валута или злато. Май мисленето не ти е силната страна. И стига с тия болшевики в икономически теми. Анан от ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Не говори глупости бе, *** празноглав, балтийците като въведоха еврото, цените не са мръднали! *** откъде да знаеш ти, пенсиониран старшина от Горно Нанадолнище?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Като чета какво си мислят запитаните за еврото (ако не е манипулирано проучването) си казвам, че оня комуняст Иво Христов май е прав - 80% от населението са *** или най-малко глупави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 10
rover
преди 4 години
Еврото много отдавна е прието за употреба в България. Между хората се върти много от тази валута, много от нас имат влогове и депозити в евро, на практика почти навсякъде можеш да платиш в евро при курс 1, 95. От чужбина идва много такава валута и изобщо е безсмислено да се говори как не я искаме, тъй като отдавна сме я приели на практика. Болшевишките *** се опитват да обясняват колко вредно ще бъде еврото, но никой не ги кара да го ползват. Аз отдавна съм направил своя избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
ing5rov
преди 4 години
повишаването на заплатите е опция , драги ... повишаването на цените е неизбежно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Whitestar
преди 4 години
Вярно е, че в повечето страни, с приемането на еврото се повишават цените, но и цените на заплатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Antikvar
преди 4 години
Каква ерес. Не знаеш ли че за Радев трябва да се говори като за мъртвец...или добро или нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още