IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Издадена е европейска заповед за арест на Васил Божков

Бизнесменът е обвинен като ръководител на престъпна група, а председателят на Комисията по хазарт е в ареста

16:49 | 29.01.20 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Предприемачът Васил Божков е задочно обвинен по седем обвинения, сред които за организирана престъпна група, данъчни престъпления, принуда и подкуп на длъжностно лице. Той е обявен за издирване с европейска заповед за арест, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти.

По-рано Божков, собственик на офисите, които са обект на проверки от страна на полицията и прокуратурата днес, коментира, че нищо не знае, никой не го издирва и никой не му се е обаждал. „Като разбера, може би ще коментирам. Нищо не знам в момента. На разположение съм на органите по всяко едно време“, е допълнил бизнесменът пред Bulgaria ON AIR. Пред медията той твърди, че не се крие, опровергавайки по-ранни информации, че е в чужбина и се издирва от „Интерпол“.

Междувременно Гешев обяви, че 8 служители на Държавната комисия по хазарта са в ареста. Сред тях е и председателят Александър Георгиев. Според прокуратурата той също е бил част от организирана престъпна група.

"Това е поредният български олигарх, който бяга от България", заяви Иван Гешев, коментирайки обвиненията срещу Божков. Същевременно той изразява убеденост, че разследващите ще открият бизнесмена, "където и да е", като даде примери с Димитър Желязков-Очите и семействата Баневи и Арабаджиеви, които бяха екстрадирани от различни страни заради разследвания в България. По време на изказването си Гешев обаче на няколко пъти сбърка понятията "обвиняем" и "подсъдим", говорейки за тях. 

Главният прокурор не навлезе в детайли, като заяви, че "не ми е работа, не че не мога, да следя абсолютно всяко дело в страната в реално време", но изтъкна, че прокуратурата действа срещу всеки, за когото има данни за престъпна дейност, без оглед на позицията, която заема.  

По-рано днес специализираната прокуратура и МВР влязоха в офисите на фирми, свързани с Божков, както и на адреси, обитавани от него, включително и в бивша резиденция на Тодор Живков в парк Витоша, ползвана от бизнесмена. Засилено полицейско присъствие имаше и пред офис на „Националната лотария" на ул. „Фритьоф Нансен“.

Преди седмици извършена в Държавната комисия по хазарта от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) финансова ревизия установи, че дружества на Васил Божков са плащали по-ниски такси по Закона за хазарта, отколкото е трябвало. Засега има различни тълкувания дали законът го е позволявал или не. Самият предприемач твърди, че компанията му плаща данъците и задълженията си по закон.

Проверката, разпоредена от финансовия министър Владислав Горанов, се случи след получен сигнал за това, че комисията по хазарта е облагодетелствала "Националната лотария", контролирана от Божков, с неплатени милиони левове към държавата. Сигналът е бил подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са съдружници в компания, която е организатор на онлайн залагания под марката "Ефбет", и оперират бизнес с казина. 

В ревизията на 16 декември 2019 г. беше посочено, че проверка се иска за приходите от такси в периода 2015 – 2019 г. Впоследствие специализираната прокуратура беше разширила периода с една година до 2014 г.

Преди месец спецпрокуратурата обяви още, че е образувала досъдебно производство за изнудване след получаването на сигнал, свързан с хазартната дейност на Божков. Ставаше въпрос отново за твърдения на бившите съдружници на Божков – братя Найденови. В рамките на разследванетп прокурорите изискаха официални справки от Държавната комисия по хазарта дали са налагани принудителни административни мерки по Закона за хазарта на компаниите "Еврофутбол", "Ефбет", "Ефбет партнерс", "Нове холдинг" и "Еврофутбол лимитед".

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 20 rate down comment 5
male4ko
преди 4 години
...да се готвят Шиши и хидроинженера...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
male4ko
преди 4 години
И тоз' настъпа мотиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 1
das
преди 4 години
И сега кой ще ръководи държавно-националната ни лолтария? Как ще я караме без националната лолтария и без търкането на талончета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Божков е противоположното на партизанин. Търсят го, макар че не се крие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Каква седмица - първо президента, сега Божков, ...а до неделя има още много време ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 9
крас
преди 4 години
ИСТИНСКА ТРАГЕДИЯ Е от лъв да се превърнеш в мишка. Българските олигарси още на са разбрали, че СЪВЕТСКАТА ПЕРЕСТРОЙКА ПРЕКЛЮЧИ , Вече сме в АМЕРИКАНСКАТА ПЕРЕСТРОЙКА, при която парите на такива като Черепухата и Дебелян ще се насочат в правилните ръце на чичо ДОНЧО. ВЛИЗАМЕ В СИСТЕМАТА НА ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ КОЯТО СПОКОЙНО МОЖЕ ДА БЪДЕ НАРЕЧЕНА "БИГ БРАДЪР"Сори но това е на мегдана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още