IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Божков се страхува да се прибере в България

Хора в Министерство на финансите също не са си свършили работата, твърди Валери Симеонов

09:48 | 30.01.20 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Страхувам се да се прибера в България, страхувам се за живота си. Мислих да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор, се страхувам.  Това каза в интервю по телефона за bTV бизнесменът Васил Божков. Той обяви още, че не е престъпник.

Припомняме, че вчера Божков бе обявен за издирване с европейска заповед за арест. Към него има 7 обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба.

Напрежението в хазартния бранш ескалира преди седмица, след като Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) обяви, че Спортният тотализатор и частните лотарийни игри са плащали различни данъци на държавата, които са начислявани по различни ставки. От АДФИ са констатирали, че заради това държавната хазна е ощетена с повече от 210 млн. лв. 

Междувременно днес се очаква Спецпрокуратурата да обяви на кои от задържаните 16 души при вчерашните акции в Държавната комисия по хазарта (ДКХ) и в няколко офиса на Васил Божков да повдигне обвинения. Сред отведените беше и председателят на ДКХ Александър Георгиев.

Припомняме още, че вчера парламентът прие на първо четене поправките на Валери Симеонов в Закона за хазарта. Текстовете забраняват организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица, обекти или вериги от обекти без съответния лиценз.

Поправките предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз. Според вносителя промените се налагат заради укриване на такси от страна на операторите в размер на близо 600 млн. лева. 

В ефира на Нова телевизия тази сутрин Симеонов коментира, че няма пропуск в Закона за хазарта. „Законът не дава право на различно прилагане, а се прилага превратно. Това е узурпирано право“, каза той. Според него има „корумпиран орган“, който не си е свършил работата. По думите му обаче, освен служители на ДКХ, има и хора в Министерство на финансите, които не са си свършили работата, като не са контролирали Комисията по хазарт. „Има едно криворазбрано чувство за недосегаемост и страх да се засягат определени сектори и хора“, каза Валери Симеонов. Той обаче обаче отхвърли тезата за политически чадър над хазартния бизнес с аргумент, че безусловно и моментално е бил подкрепен от страна на коалиционните партньори в лицето на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Въпрос на интелект е....дай на *** малко власт и му гледай сеира...ще строи той болници, университети, ще става будител, как пък не - ще си седи селски тарикат щот за толкова му стига пипето, ще си търка кирливия селски Gъз в лачената кола/самолет и ще си мисли ,че е голяма работа... И кое е най-смешното!? Че прокуратурата побързаха да се похвалят в медиите "че работят", рийш ли и ТАК - мн ясно,че няма да се прибере тарикатот у Бегето. Европейска заповед за задържане - ТАК- вече сме извън Европата.....ами мълчете си бе, па си го причакайте на летището, па си го арестувайте показно там, разтъркайте му селското лице в асфалта и цяло село да гледа спектакъл, пардон - сеир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Longin
преди 4 години
абсолютно съгласен - как па за 20+ години един Евлоги Георгиев не се появи сред олигарсите - да направи университет, болница, детски заведени , училища... като събратята им милионери през 19 век след натрупването на капитала си... някои от най престижните днес университети и болници са започнали така..А нашите хубавци - Бугатита, Самолети, къщи.. имаше един ковачки дето и книги издаде хах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
Toranaga
преди 4 години
ще съм изключително радостен, ако това се случи !!!Просто Валерката ми е прекалено "селекциониращ" и НЕдовършва нещата до край !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Интересно с тях какво стана, защото единият бързаше да продава апартаменти и да се изнася от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 39 rate down comment 2
data
преди 4 години
Ще съм изключително радостен ако резнат това безумие с търкането на талончета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
Ruddy
преди 4 години
Tи откъде знаеш,че няма да дойде и техния ред,сигурно виждаш много далеч в бъдещето?Не защитавам никой,защото съм отвратен от политика и съм от малкото хора,които са разбрали,че човешката природа е една и съща на всякъде,а само законите и правилата я правят различна(пример давам с ГДР И ФРГ,Южна и Северна Корея) крадците са навсякъде!Успокоението е че idиотите след атлантика вече 300 г не схващат схемата(която е и проста и гениална),че през 4 или 8 години да ги работят едни и същи фамилии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 9
крас
преди 4 години
Зaщo aрecтувaт cъпругaтa му , a нe другитe тримa c кoитo Бoжкoв упрaвлявa бизнeca c хaзaрт?ВИЖТE КOИ CA ХOРAТA УЧACТВAЩИ ВЪВ ФИРМAТA НOВE AД ХOЛДИНГ:ГEOРГИ КЪНЧEВ ПOПOВ (cвързaн c 35 фирми)МИРOCЛAВ AЛEКCAНДРOВ ИЛИEВ (cвързaн c 30 фирми)ВACИЛ КРУМOВ БOЖКOВ (cвързaн c 52 фирми)ВECEЛИН РAЙКOВ РAНКOВ (cвързaн c 4 фирми)ЗAЩO ТEЗИ ТРИМAТA CA НA CВOБOДA?!!OБЯCНEНИEТO E EДНO - плaтили нa прaвилния чoвeк и ceгa прoкурoр Гeшeв нe ги зaкaчa.ТAКA БEШE И C КТБ.Пoдгoнихa Цвeтaн Вacилeв , a прeдcтaвлявaщият руcкaтa бaнкa ВТБ Милeн Вeлчeв нe гo зaкaчихa дa плaщa нa влoжитeлитe нa фaлирaлaтa бaнкa.ДЪРЖАВАТА НЕ САМО ИМ ПЛАТИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ВТБ , АМИ НА ВСИЧКО ОТГОРЕ . ПРOКУРAТУРAТA CИ ЗAТВOРИ OЧИТE КOГAТO ПO ПРECТЪПН НAЧИН ЧРEЗ CПAC РУCEВ Милeн Вeлчeв и руcкaтa ВТБ придoбихa възбрaнeният в пoлзa нa държaвaтa aктив нa бaнкaтa - oпeрaтoрa ВИВAКOМ!!ЯCНO E ЗАЩО ОРТАЦИТЕ НА БОЖКОВ НЕ СА ЗАДЪРЖАНИ. Обяснението е само едно - ПЛАТИЛИ СИ СИ НА КОГОТО ТРЯБВА. НА КОГО СА ПЛАТИЛИ Е РИТОРИЧЕН ВЪПРОС НА КОЙТО ОТГОВОР ИМАТ И ДЕЦАТА В ЗАБАВАЧНИЦАТА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 1
vankata89
преди 4 години
Лаком г*з кръв *** :D. Ако не беше закачал съдружниците му те щяха да си траят и всички да са доволни. Нали се сещате че отдавн са знаели какво става и са си траели. Пример до какво води лакомията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 4
miccaelis
преди 4 години
на тоз какъв му е проблема, не искал да дели и да плаща където трябва или кво ?! Мисля до са за 30г. преход в неговите джебове са влезли достатъчно да купят и прокурора со се чичо му патриарха .... На такива кат този също не можах да разбера логиката, рушат готово комунистическо имане, цял живот прибират от труда на гърба на хората и после страх ги било, от ко ве ?! Да бехте прайли болници нешо, детски градини, тротоари и улици барем нешо некой завод, фабрика ..... кат имаш подкрепата на народа и Гешевия нишо не мое ти напрай ..... са страх го било ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 8
Toranaga
преди 4 години
В Бг почти всеки успял бизнесмен, ако го прегледаш юридически, се проваля. Валерката да каже как се договори с братята Домусчиеви и корабите??? Какво стана с милионите, които БМФ трябваше да плати като неустойка ?? Тук Български Морски Флот - Българска Национална Лотария .. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още